Categories Iz prirode

Maslačak – gorki antireumatik

Ova korovska biljka sadrži brojne lekovite supstance koje blagotvorno deluju na čitav organizam: ublažavaju reumatske bolove, podstiču apetit i jačaju imunitet

Maslačak je izuzetno lekovita i potpuno netoksična trava koja pozitivno deluje na sve organe, i podjednako se koristi u fitoterapiji, zvaničnoj medicini i farmaceutskoj industriji. To je gorka biljka sa šupljom, valjkastom drškom visine do 30 cm i jarkožutom cvetnom glavicom. Cveta od marta do maja, a zbog svoje otpornosti rasprostranjen je svuda. Svi delovi biljke izuzetno su lekoviti i mogu da se koriste sušeni ili sveži, ali je najlekovitiji koren iz kog se dobija beli, mlečni sok. Maslačak obiluje smolama, masnim kiselinama, inulinom i taninama, a sadrži i etarska ulja, enzime, šećer, belančevine, gvožđe, vitamine A, B1, B2 i C, pa je efikasan u lečenju mnogih bolesti. Najčešće se koristi u obliku čaja ili kao salata, ali od maslačka mogu da se pripremaju sirupi, tinkture, vina, melemi i oblozi.


VIŠE O OVOME PROČITAJTE U NOVOM BROJU “LEKOVITOG BILJA”

1 komentar

  1. Opis biljke dostadobar .Nedostaju kontra indikacije i nuz efekti primene biljke . Dobro bi bilo i po koji recept za primenu biljke>Da li i kako se pripremaju pripravci od sveze biljke? hvala unapred . srdacan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Takođe zanimljivo!