Orah – iscelitelj i afrodizijak

Orah – iscelitelj i afrodizijak

SHARE

Koštičavi plodovi obiluju omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima koji štite organizam od kardiovaskularnih i malignih oboljenja, a jačaju i polnu moć

 

Brojna naučna istraživanja pokazala su da su orasi najzdraviji koštunjavi plodovi jer sadrže visok procenat antioksidanasa, mada ih neki ljudi izbegavaju jer su kalorični.

Jezgro oraha obiluje omega-3 masnim kiselinama, ali i belančevinama, ugljenim hidratima, jodom, kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima A, B1, B2, B6, P, PP, E, C i K.

Nedozreli plodovi sadrže visok procenat vitamina C, ali se njegova količina tokom sazrevanja znatno smanjuje. Beru se u julu i koriste za spravljanje raznih preparata, kompota i mermelada, dok se od listova ovog drveta, koji su takođe bogati vitaminom C, pripremaju čajevi i tinkture.

Lekovito dejstvo

Čaj od mladog orahovog lišća poboljšava krvnu sliku, jača želudac, olakšava varenje i pomaže u lečenju kostobolje, čireva, gnojnih rana i upale očiju. Takođe, jača imunitet, ublažava rahitis i zaustavlja krvarenje desni. Odvar od listova oraha koristi se za ispiranje bubuljica, kožnih lišajeva, krasta na glavi i gnojnih osipa, kao i u slučaju prekomernog znojenja nogu i pojačanog vaginalnog sekreta.

Od nedozrelih plodova ili zelene ljuske pravi se sirup koji pomešan sa medom olakšava brojne zdravstvene tegobe. Sušena jezgra zrelog oraha u kombinaciji sa medom izvanredan su afodizijak i obezbeđuju organizmu neophodne vitamine, mineralne materije, belančevine, masti, ugljene hidrate i još mnogo toga.

Dijeta koja uključuje redovno konzumiranje koštičavog voća, naročito oraha, prema tvrdnjama stručnjaka može da ubrza skidanje suvišnih kilograma, ali i da spreči nastanak dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja. Naučnici su otkrili da jezgra oraha preveniraju nastanak kancera, regulišu hormonalni status, obnavljaju oštećene ćelije i ubrzavaju detoksikaciju organizma.

Lek za štitnu žlezdu

Zbog visokog procenta joda, orah važi za jedan od najboljih prirodnih lekova protiv bolesti štitne žlezde. U tom slučaju, koriste se tinktura od mladih, zelenih plodova i čaj od listova.

Tinktura od oraha: Sipati u teglu 10 mladih, zelenih oraha, preliti ih sa 50-procentnim alkoholom, poklopiti i ostaviti da odstoje 2 dana. Procediti, dodati sok od jednog limuna i koristiti na sledeći način. 1. dan – pola čaše vode i jedna kap tinkture na prazan stomak 2. dan – pola čaše vode i 2 kapi tinkture 3. dan – pola čaše vode i 3 kapi tinkture 4. dan – pola čaše vode i 4 kapi tinkture 5. dan – pola čaše vode i 5 kapi tinkture 6. dan -2 kašičice tinkture na čašu tople vode, a za osobe teže od 68 kg staviti 2,5 kašicice tinkture koja se ukapa u toplu vodu, nakon čega treba sačekati 15 minuta. Nakon šestodnevne kure, pije se jednom nedeljno po 2 ili 2,5 kašičice razblažene u šolji tople vode.

Čaj od listova oraha: Preliti kašiku sitno iseckanog orahovog lista sa 4 dl vrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i uzimati po kašiku odvara 3 puta dnevno pre jela…

OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…

3 Komentari

  1. Poštovani… Interesuje me oko ove tinkture zelenog oraha…pise da treba da stoji u 50%.alkoholu,pa da li moze umjesto njega,domaca ljuta sljivovica i kolika kolicina pošto nije precizirano u receptu?I još nešto:da li ta 2 dana treba da stoji na suncu ili hladu ,jer sam ja cula da se to drzi 2-4 nedelje na suncu pa bih volela da budete precizni i po ovom pitanju… hvala unaprijed, s poštovanjem Ljubica Mutavdzic

  2. 1.Cuo sam da caj od orahova lisca pomaze kod bubuljica.Cito sam da se kasikica isjeckanog lisca prelije vrelom vodom.Zanima me da li lisce treba biti osuseno, ako treba koliko treba da ga osusim, da li treba da zadrzi zelenkastu boju?
    2.To za perut takodje me zanima da li treba da susim lisce i da li taj caj kad zelim da perem kosu s njime mogu razblaziti vodom?

    Hvala unaprijed pozzz

  3. sveze ubrani list ostaviti da stoji maximum 3-4 dana.. Kada iseckano lisce prelijete kljucalom vodom, ostaviti da stoji 1 sat,pa onda upotrebljavati.Za caj koristiti dve kasikice

Ostavite komentar