Prirodni lekovi: Kako zaustaviti štucanje

by | avgust 28, 2014

Ova refleksna radnja ne može da se kontroliše a ponavlja se više puta u minuti. Ukoliko traje duže od dan-dva, neophodna je pomoć lekara, a u ostalim slučajevima može se zaustaviti pomoću malih trikova i brojnih narodnih lekova.

stucanje

Do štucanja najčešće dolazi kada je stomak nadut, što se dešava kada se ”nagutamo” vazduha nakon konzumiranja suviše tople ili hladne hrane i pića, ukoliko jedemo veoma začinjenu hranu, usled brzog i prekomernog unosa hrane, preteranog konzumiranja alkohola, a mogu ga izazvati i gazirana pića.

Iznenadna promena telesne temperature, kao na primer tuširanje hladnom vodom, takođe izaziva nadutost stomaka i štucanje. Uzbuđenje, stres, smeh, plač, vikanje kao i druge intenzivne emocije neretko su okidači ove neprijatne pojave.

Mali trikovi

Većina poznatih trikova za zaustavljanje štucanja zasnivaju se na dva principa. Jedan od njih jeste stimulacija pneumogastričnog nerva (nerv lutalac, upravlja mekim nepcem, ždrelom i grkljanom) nekom drugom radnjom, koji će signalizirati mozgu da prestane sa štucanjem. Drugi princip utemeljen je na činjenici da visoka koncentracija ugljen-dioksida u krvi zaustavlja štucanje (zbog toga se na primer zadržava dah).

Najpoznatiji narodni lekovi

– pojesti kašiku šećera ili kakao praha;
– pojesti kašiku mešavine od podjednake količine crne slačice i maslaca;
– usitniti pet-šest zelenih kardamona, prokuvati ih u dve šolje vode, a kada polovina tečnosti ispari, procediti i popiti vruć čaj;
– pojesti nešto kiselo, krišku limuna ili pomorandže, ili popiti kašiku sirćeta;
– pomešati dve kašičice soli sa pola šolje jogurta i polako popiti;
delotvorno je i sisanje korena đumbira;
– veliku kašiku putera od kikirikija držati u ustima desetak sekundi, a zatim progutati bez žvakanja;
– pojesti malo čili sosa;
– u čaši tople vode razmutiti kašiku meda, stavite na koren jezika i progutati.

Čajevi protiv štucanja

– Mirođija je jedan od najboljih lekova protiv štucanja. Može da se prožvaće kašika semena ove biljke ili da se skuva čaj od četiri kašičice ploda ili dve kašičice usitnjene sveže ili suve biljke koje se preliju sa 2,5 dl ključale vode. Nakon toga se čaj ostavi poklopljen tri do pet minuta, pa se procedi i pije nezaslađen.

– Čaj od anisa takođe prekida štucanje, a spravlja se tako što se kašičica semena prelije sa 2 dl kipuće vode, procedi i popije nakon desetak minuta.

Izvor: Lekovito bilje

Tagovi: