Categories ZDRAVLJE

Letnji ženski problemi: Infekcija na bazenu, mit ili zabluda?

O najčešćem ženskom letnjem problemu-bakterijskim  i gljivičnim infekcijama, razgovarali smo sa dr Radmilom Maletin, specijalistom ginekologije i akušerstva, Poliklinika “Novakov i sar.” http://poliklinikanovakov.com/

Kako je bazen uzrok gljivičnih ili bakterijskih infekcija, i šta je najbolja prevencija, saznajte u tekstu!

Foto: Thinkstock

Unutar vagine živi oko 30 vrsta različitih bakterija. Prisustvo vaginalnog sekreta je normalno – obično je oskudan, bele boje, bez karakterističnog mirisa i kiseo – ph vrednosti oko 4. „Dobre“ bakterije – Laktobacilusi, i kisela sredina unutar vagine predstavljaju prirodni mehanizam odbrane od različitih infekcija. Kada iz bilo kog razloga dođe do promene kiselosti i narušavanja ravnoteže izmedju normalne bakterijske flore vagine stvaraju se uslovi za razvoj infekcije. Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su bakterije, gljivice (najčešće kandida) i Trihomonas vaginalis.

Faktori koji tokom letnjih meseci doprinose lakšem razvoju infekcije su kupanje u bazenu, duži boravak u hladnoj vodi, sunčanje, sedenje u mokrom kupaćem kostimu, na vlažnom peškiru, kao i pad imuniteta.

Simptomi vaginalnih infekcija

Karakteristični simptomi vaginalne infekcije su peckanje, svrab i nelagodnost unutar vagine, pojačan vaginalni sekret, nekada neprijatnog mirisa…Karateristike vaginalne infekcije zavise od uzročnika – kod bakterijske infekcije sekret je obilniji nego obično, beličasto-sive boje i neprijatnog mirisa (na trulu ribu). U slučaju gljivične infekcije sekret je karakterističnog „sirastog i grudvastog“ izgleda, bele boje, bez neprijatnog mirisa i praćen je osećajem svraba. Infekcija Trihomonas vaginalisom se odlikuje obilnijim sekretom koji je penušav, zelenkaste ili žućkaste boje.

Pročitajte i…Saveti pedijatra: Prvi put sa bebom na letovanju

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA