Categories ZDRAVLJE

Lista namirnica koje uzrokuju kancer

Nije nikakva novost da neke loše navike, kao što su pušenje i prečeste posete solarijumu, mogu dovesti do povećanog rizika za dobijanje raka. Ali da li ste znali da na močućnost dobijanja raka utiču i neke namirnice, koje mi ne znajući jedemo sa velikim apetitom?

Iako ne postoje namirnice, koje same po sebi utiču na pojavu kancera, određene metode kuvanja, uzgoja i skladištenja namirnica mogu direktno uticati na povećanje rizika za dobijanje ove bolesti.

Ne možemo u potpunosti prestati da jedemo namirnice koje nam prijaju, ali možemo napraviti balans i smanjiti njihov unos. Da biste što bolje sačuvali svoje zdravlje i smanjili mogućnost da ova opaka bolest napadne vaše telo, trebalo bi da izbegavate sledeće namirnice:

1. Crveno meso

Pečena  piletina ili ćuretina odličan je izvor proteina potrebnih za razvoj naših mišića, ali prerađevine ovog mesa kao što su viršle i salama, neće nam  doneti nikakvu korist,  jer se za njihovu proizvodnju koriste nitriti i nitrati, koji su kancerogeni. Takođe, obrada mesa na roštilju i direktnoj vatri pospešuje stvaranje kancerogenih ćelija koje jelom ovakvog mesa unosimo u organizam. Poseban rizik sa sobom nosi crveno meso. Istraživanja su ipak pokazala da će dovoljna prevencija biti da u organizam unosite oko 18g roštiljskog mesa nedeljno, a ne da ga potpuno izbacite iz ishrane.

Pročitajte i…Stevija je sada prošlost: Pronašli smo prirodni zaslađivač sa 0 kalorija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA