Categories Psiha

5 razloga zašto bi trebalo dan da započnete meditacijom

Sve je više poklonika koji praktikuju ovu vrstu duhovne vežbe. Iako je izvorno proizišla iz istočne mudrosti, danas predstavlja vrstu alata uz pomoć kojeg možemo uticati ili čak i sprečiti stresne situacije kojima smo svakodnevno izloženi. Razna blagotvorna dekstva meditacije su već uveliko poznata, ali zotkrivamo vam zašto bi trebalo baš dan započeti meditacijom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Manje stresa

Kada stres “napadne” vaš organizam to može izazvati niz drugih neprijatnosti, kao što su: stomačni problemi, neredovna stolica, bolni menstrualni ciklusi ili izostanak istih, glavobolju, aritmiju i mnoge druge. Zato je neophodno da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo sprečili ili smanjili nivo stresa. Jedan od načina je meditacija. Polako i duboko disanje može ublažiti osečaj ansioznosti koji je glavni uzročnik stresa.

Ubrzava metabolizam

Stres može da izazove lažnni osećaj gladi, a kao što smo već rekli, meditacijom ćete smanjiti nivo stresa, a samim tim epizode napada gladi će se smanjiti. Mada treba imati na umu da meditacija sama po sebi neće biti dovoljna da biste smanjili kilograme, ali meditacijom možete zavarati glad u trnucima lažnog napada gladi. Meditacija i pravilna ishrana će vas dovesti do željenih rezultata.

Pročitajte i…Greške koje pravimo na putu do sreće

Usporava starenje

Sigurno ste primetili da osobe koje često meditiraju, rade jogu i praktikuju druge duhovne vežbe da izgledaju mlađe. za njih kao da je vreme stalo. Izgledaju svežije i jedrije nego što su bili i nekoliko godina ranije. Iako se pitate kako je moguće podmladiti se bez hirurških intervencija meditacija može biti odgovor.

Ublažiće bol

Istraživanje je pokazalo da osobe koje meditiraju su smanjile bolove za čak 44 odsto manje nego pre nego što su se upustili u meditacije. Istraživanje se odnosilo i na fizički i na emocionalnu bol, jednako. Meditacija vas tera da imate prvo držanje, dišete duboko, hranite organizam svežim kiseonikom, a sve to blagotvorno deluje na telo i psihu.

Lepši san

Ukoliko imate problema sa snom, često se budite, kasno ležete ili nemirno spavate meditacija može biti put do rešenja.


Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA