Categories Psiha

5 signala koji otkrivaju da vam je potreban digitalni detoks

Da li ste se ikada osećali loše nakon gledanja tuđih fotografija na Instagramu? Možete li da se prisetite kako je izgledao vaš život ranije, u eri pre brige o tome koliko ćete lajkova dobiti na Fejsbuku? Da li vam polazi za rukom da zamislite da ne provedete barem dva minuta obrađujući fotografiju pre nego što je objavite?

Da li se ikada zapitate kakav bi bio život bez društvenih mreža?

Foto: Unsplash/Rawpixel

Najvažnije od svih pitanja koje treba sebi da postavimo u vezi sa uticajem koji društvene mreže imaju na naš život jeste sledeće: Da li uživam u deljenju sadržaja na društvenim mrežama, sklapanju novih onlajn poznanstava, konverzacijama s nepoznatim ljudima? Ako je vaš odgovor “ne”,  možda je pravo vreme za digitalni detoks. Ukoliko niste sigurni, proverite možete li kod sebe da prepoznate neke od sledećih signala koji ukazuju na to da je došao trenutak da elegantno iščeznete sa društvenih mreža, barem na neko vreme.

1. Osećate bolove u zglobovima, leđima ili vratu

Zažmurite nekoliko minuta i oslušnite svoje telo. Osećate li negde bol i napetost? Zauzimate li neprirodan položaj dok koristite telefon, tablet ili računar?

2. Osećate potrebu da negde odete samo da biste to pokazali na Instagramu

Vraćamo se sada na pitanje s početka teksta. Osećate li se loše ili nesigurno poredeći svoj život sa Instagram profilima ljudi koje pratite? Primećujete li da postajete ljubomorni, uznemireni ili jednostavno iziritirani dok gledate tuđe fotke? Ukoliko ste počeli da poredite svoj život sa životima drugih, umesto da vas njihove fotografije jednostavno inspirišu, možda je pravo vreme da dobro razmislite da li vam društvene mreže u životu pomažu ili odmažu

3. Potrebno vam je više od 30 minuta da “skockate” post

Osim ukoliko je u pitanju zaista dugačak post, verovatno samo previše razmišljate o njemu. Da li ste pod stresom kada postavljate svoj sadržaj na društvene medije? Kakav je osećaj ukoliko čitavog dana ne koristite društvene medije? Ako ono što postavljate nije autentični odraz vaše ličnosti, već trošite vreme kako biste kreirali nekakvu savršenu onlajn personu – vreme je za preispitivanje! Zašto to radite?

4. Zbog društvenih medija zanemarujete druge obaveze

Koliko vremena zapravo provedete na društvenim medijima? Postoje li neke druge stavke na vašoj listi “uživanje i razbibriga”, koje nikako ne stižete da realizujete? Recimo, kafa sa drugaricom iz gimnazije, odlazak na masažu, knjige koje ne stižete da pročitate…?

5. Osećate da ne radite ono što želite

Da li vas društveni mediji usrećuju, inspirišu, povezuju sa vašom svrhom i grade zaista ispunjavajuće odnose sa ljudima koji vam se dopadaju? Ukoliko to nije slučaj, šta je to što treba da pružite sebi da biste osetili svoju pravu vrednost, da biste onome što radite, i ljudima oko vas, mogli neometano da date svu svoju ljubav?

Cilj nije da vas odgovori na ova pitanja navedu da se potpuno isključite iz digitalnog sveta (što je, uostalom, u današnje vreme, nemoguće), već pre svega da još jednom proverite šta je to za čime vaše srce zaista žudi.

Digitalni detoks može biti jednostavan proces – na primer, nekorišćenje društvenih mreža tokom jednog dana. Ili može potrajati duže – nedelju, mesec, koliko god je vama potrebno. Važno je da to bude ono što će odgovarati vašim vrednostima i pogledima na svet.

Pročitajte i… Treba da donesete važnu odluku? Najbolje vreme da to učinite je…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA