Categories Psiha

7 saveta za najbezbolniji početak prve školske godine

Prvi dan škole važan je događaj ne samo za prvačića nego i za celu porodicu, kako bi prošao u pozitivnom svetlu i kako bi svakoj mami i njenom mališanu olakšali jedan od emotivnijih i stresnijih trenutaka u životu donosimo 7 saveta. Oni će vam pomoći da prema školi stvorite pozitivan stav, a vašem novopečenom školarcu da uživa u odlascima u školske klupe.

Foto: Thinkstock

1.Odvajanje od deteta

Prvo odvajanje mnogim roditeljima teško pada, no pazite da vaša suza ne kapne pred mališanom. Takva reakcija mogla bi ga zbuniti, pogotovo ako sam nije nimalo zabrinut. Možda se možete dogovoriti s drugim roditeljima, otići na kafu i podeliti sa njima svoje brige.
2. Strah od detetovog neznanja
Nije nužno da svaki prvačić pre početka škole briljira u pisanju i računanju jer to će gradivo savladati uz pomoć učiteljice i pisanja domaćih zadataka. Vi ste mu bitni prilikom savladavanja drugih veština važnih za snalaženje u školi.Dopustite detetu da samo savlada oblačenje za školu, obuvanje i vezanje obuće, slaganje stvari u školsku torbu i osnovnu higijenu. To su veštine koje uz zadatke iz knjiga svaki prvačić takođe mora savladati.

Pročitajte i… Priprema, pozor, počinje škola!

3. Suočavanje s novim obavezama

Svako dete voli red pa je izuzetno važno od prvog dana imati raspored obavljanja dužnosti kada je kod kuće. Skladno vašim obavezama pokušajte se uskladiti sa svojim školarcem i nastojati da se domaći radi svaki dan u isto vreme, nakon čega sledi opuštanje. Uspostavljanje reda isplatit će se mnogostruko, jer dugoročno gledajući navike usađene od malena svoj plod daju kroz celi život.

Isto tako, rezervišite malo vremena i za zajedničku igru, razgovor o školi i obavezno pokušajte da imate zajedničke obroke. Okupljanje porodice oko stola važno je za razvoj, nabvika o ishrani, a pre svega sreću deteta.

 4. Komunikacija sa prvačićem

Škola nije vrtić i detaljnije informacije o onome što se događalo na nastavi nećete dobiti na vratima nakon nastave,  takve pojedinosti rezervisane su za roditeljske sastanke. Zato je važno da svog mališana od prvog dana naviknete da sa vama deli nove doživljaje na način da budete strpljivi i taktični.

Postavljajte mu konkretna pitanja, a ne opšta: Na primer: “Videla sam da ste za ručak danas imali grašak, da li si pojeo/la?” Ako dete ne želi razgovarati, nemojte navaljivati i pokažite mu kako ste ponosni na njega.

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA