Categories Psiha

8 stvari koje nam smetaju da promenimo loše navike

Svako od nas je bar nekada imao problem jer nije mogao da promeni neku svoju naviku. Bilo da je ta navika vezana za ishranu, vežbanje, neku vrstu zavisnosti ili bilo šta drugo, nije je lako promeniti. Zašto je toliko teško promeniti  ponašanje, čak i onda kada bi nam ta promena donela mnoštvo dobrih stvari, pokušali smo razjasniti kroz 8 glavnih razloga.

1. Tražimo motivaciju u negativnim emocijama

Iako mislimo da emocije poput žaljenja, stida, straha i krivice, mogu da nas podstaknu da promenimo ponašanje, to nije tačno. Negativne emocije nas mogu navesti da razmislimo o tome šta to radimo pogrešno, ali ne mogu biti podsticaj za promenu. One više služe kao spoznajni alat. Za bilo kakvu promenu na bolje potreban nam je pozitivan razlog da hrabro krenemo napred.

2. Samo razmišljamo o greškama, a ne o rešenju

Ponekad mislimo da smo spremni za promenu i krenemo tim smerom, ali ako ne uspemo onda jednostavno smatramo da nismo sposobni za promenu. To znači da igrate na sve ili ništa. Ako ne uspem, odustaću. Ako tako razmišljate, neuspeh vam je zagarantovan. Moramo biti spremni za uspone i padove. Ništa se ne događa preko noći. Naoružajte se strpljenjem i upornošću. Na kraju ćete uspeti, a da toga niste ni svesni.

3. Promene navika se ne dešavaju preko noći

Promena ponašanja je velika stvar i nije moguće da se promeni preko noći. Međutim, od nekud se mora krenuti. Krenite od onog da „počeću vežbati“  zamenite sa stvarnim odlaskom u teretanu ili tridesetominutnom šetnjom. Svaka akcija će rezultirati nekom manjom promenom uz koju ćete na kraju dostići cilj. Samo imajte na umu da taj cilj bude realan i specifičan.

4. Ne koristimo sve alate koji nam mogu pomoći

Ti alati mogu biti podsetnici u telefonu. Na primer, želite otići ranije na spavanje? Stavite podsetnik da u 22 sata svake večeri bi trebalo da krenete u krevet.

5. Menjamo više loših navika odjednom

Ako se možete obavezati na promenu jednog oblika ponašanja i pridržavati se toga, to je zaista za pohvalu. No, promena više navika odjednom je obično preduslov za propast. U tom slučaju se uglavnom javlja nedostatak motivacije, samokontrole i želje za ponovnim pokušajem. Menjajte jednu po jednu naviku.

6. Zaboravimo da je promena navike jedan složen proces

Promena ponašanja nikada ne znači samo jedan proces. To je skup povezanih procesa koji povlače niz stvari. Ponekad se dogodi da se prejako odupiremo tim popratnim procesima, što onemogućava postizanje našeg cilja.

7. Zaboravljamo da je neuspjeh obično preduvjet za uspjeh

Ako pokušate promeniti neko ponašanje i doživite neuspeh, dokazali ste da ste barem pokušali. To može poslužiti kao vodilja u ponovnom pokušaju ili kao greška iz koje ste nešto naučili.

8. Nakon prvih rezultata odustanemo od “novog” ponašanja, mislimo da smo postigli cilj

Poslednje, ali možda i najvažnije, je istrajnost u onome što smo zamislili da promenimo i da to dugoročno sprovodimo. Čak i kada postignemo prvi uspeh promenom ponašanja ne znači da nam je to “bolje” ponašanje postalo navika. Na primer, promenili smo navike u ishrani i konačno se osećamo bolje, smršali smo, ali to ne treba da nam bude znak da sada možemo da se vratimo starim navikama, već da bi trebalo da nastavimo sa novim ponašanjem, dok ono ne postane navika.

Pročitajte i … Evo zašto je važno nikada ne odustati

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Thinkstock

A.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA