Cela apoteka u jednoj biljci: Iskoristite sve blagodeti kamilice

by | avgust 2, 2013

Čaj od kamilice ublažava nesanicu i nervozu, ulje smiruje bol u zglobovima i mišićima, inhalacije pomažu kod upale sinusa i uha, a kupka rešava glavobolju.

kamilica

Kamilica cveta od aprila do avgusta, a skuplja se po suvom i sunčanom vremenu. Treba je sušiti naglo, na temperaturi od 35 stepeni C.

Za čajeve se koriste cvetne glavice, a za kupke cela biljka. Iz cvetnih glavica destilacijom se dobija eterično ulje koje je prepoznatljive plave boje. Što ga ima više u glavicama, to je kamilica kvalitetnija i skuplja, a što je najvažnije i lekovitija.

Čaj pomaže kod nesanice i nervoze. Ako ga pijemo s medom olakšava iskašljavanje, smiruje bronhitis i alergiju. Štiti želudačnu sluznicu pa se mlaki čaj često preporučuje kod upale želuca te čira želuca. Kako suzbija grčeve, pomaže i kod nadutosti te bolova u želucu i crevima.

Kamilica je dobar diuretik, olakšava i pojačava mokrenje te izlučivanje otrovnih materija iz organizma. Zato se preporučuje obolelima od gihta, reume, upale bubrega i mokraćnog mehura te šećerne bolesti.

Pospešuje znojenje, poboljšava rad jetre i žuči i normalizuje stolicu, pa se često koristi za pročišćavanje organizma. Deluje protivupalno, smiruje upale u usnoj šupljini i probavnom traktu. Dobra je i za ispiranje rana koje teško zarastaju.

Kamilica deluje jače, bolje i lekovitije kad se kombinuje s drugim lekovitim biljem koje ima slično delovanje i hemijski sstav. Najbolje je koristiti je uz matičnjak, anis, slez i metvicu.

Kada se kombinuje s kimom i koromačom smiruje grčeve u stomaku novorođenčadi. Uz dodatak valerijane ublažava klimakterične tegobe.
Kamilicu, biljku prepoznatljivog, prijatnog mirisa i blagog ukusa ceni i službena medicina.

Znate li ispravo pripremiti čaj od kamilice?

Najvažnije je zapamtiti da se čaj ne priprema kuvanjem, već samo prelivanjem vrelom vodom. Zašto? Kuvanjem na visokoj temperaturi ispari eterično ulje, koje je glavni lekoviti sastojak kamilice.

Nakon toga čaj treba ostaviti da stoji pet do 10 minuta, pa ga procediti. Dnevno treba piti tri do četiri šoljice toplog ili mlakog čaja, najbolje zaslađenog medom od bagrema ili žalfije.

Autor: Life Content

Tagovi: