Categories Psiha

Erotika i finansije ne “stanuju” u istom delu mozga…

Lagali bismo kad bismo rekli da postoje ljudi kojima su ljubav i novac blisko povezani pojmovi. Zašto je tako – moglo bi se pričati satima, ali jedno je sigurno – prilikom zadovoljavanja erotske potrebe i zadovoljstva izazvanog pogledom na tekući račun, aktiviraju se regije mozga koje se razlikuju po “evolutivnoj starosti”. Dobitak se registruje u „novijem” delu centra nervnog sistema. Naime, jedno istraživanje, sprovedeno u Francuskoj, pokazalo je da je “erotska regija” u mozgu evolutivno starija od one koja se “bavi” novcem.

Foto: Pixabay

Veruje se da ovi zaključci mmogu da omoguće bolje razumevanje ponašanja čoveka u određenim situacijama, na primer, uzroke zavisnosti od kockanja.

Grupa naučnika iz Liona sprovela je istraživanje tako što je muškim dobrovoljcima, prosečne starosti 23 godine, dala da gledaju erotske slike ili da se kockaju, a za to vreme je na skeneru praćeno funkcionisanje njihovih mozgova.

Nalazi su pokazali da su erotske slike aktivirale zadnji deo orbitofrontalnog korteksa, dela moždane kore u prednjem delu mozga, koji je na evolutivnom nivou stariji deo mozga. Dobijanje novca, međutim, izazvalo je reakciju prednjeg dela istog korteksa, za koji je utvrđeno da se razvio mnogo kasnije nego orbitofrontalni korteks.

Pročitaj i… Između zvezda i blata: Sava 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje”>>>htp://www.viber.com/lepotaizdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA