Categories Psiha

Istraživanje dokazalo: Odsustvo sa Facebook-a smanjuje nivo stresa u organizmu

Novo istraživanje pokazalo je da deaktivacijom Facebook aplikacije kod pojedinaca počinje da se smanjuje količina kortizola, hormona stresa u krvi, a na taj način efikasno se borimo protiv nesanice i anksioznosti, kao i nekih bolesti koje mogu naneti ozbiljnu štetu našem organizmu.

Ovo istraživanje dakle, pokazalo je da napuštanje Facebook stranice direktno utiče na vaše zdravlje i to pozitivno. Mnogi ispitanici su potvrdili da su danima posle deaktivacije Facebook-a osećali veliko olakšanje.

Istraživanje je bilo sprovedeno na 138 ljudi, od kojih je 60 trebalo da prestane sa korišćenjem Facebook-a na 5 dana, dok su ostalih 78 ispitanika nastavili da koriste aplikaciju, aktivno.

Ispitanici su popunili anketu o svojoj socijalnosti, a iz nosa im je uzet bris da bi  se utvrdio nivo kortizola u organizmu.

Ustanovljenjo je da čak i kratak prekid korišćenja facebook-a ima i pozitivan i negativan učinak na organizam. U prvim danima odsustva sa Facebooka-a nivo kortizola u krvi se smanjio, ali kada je aplikacija počela nedostajati ispitanicima, nivo hormona stresa u njihovom organizmu značajno se povećao.

Ispitanici koji su 5 dana apstinirali od facebook-a smatrali su da im je život bio manje ispunjen i jedva su čekali da se vrate svojoj staroj navici.

Pozitivna stvar ovog istraživanja, svakako je, da su ispitanici koji su bili bez svoje omiljene aplikacije 5 dana, bili u stalnom kontaktu sa prijateljima.

Ukoliko osećate potrebu da se oslobodite stresa i provedete vreme sa porodicom i prijateljima, stavite društvene mreže na off bar nekoliko dana i pustite život da vam se dogodi.

Pročitajte i…Šta milenijalce najčešće dovodi na terapije kod psihologa

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Autor: T. V.

Foto: Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA