Categories Psiha

Kako da motivišete sami sebe!

Samomotivacija je gotovo svima neophodna kako bismo ispunili određenje ciljeve, želje i pokrete. Kako bismo bili istrajni na svom putu moramo se samomotivisati. A kako da to učinimo?

Foto: Pixabay

Možda niste ni obratili pažnju, ali puno toga ima prefiks “samo” kao na primer: samoisceljivanje, samomotivacija, samopoštovanje, što dalje implicira da sve potiče iz nas. To što iznutra izlazi stvaramo kao sliku koja se dešava spolja doživljavajući situacije kao sudbinu.

Motivacija znači imati želju da se nešto postigne, ostvari, učini, te iz toga dolazimo da je samomotivacinja  poticanje samog sebe da se ispuni neka želja. Majka Tereza je u svojim beleškama napisala: “Bog ne udeljuje neostvarivih želja”. Ako želimo nešto uneti u svoj život, biti bogatiji za neko iskustvo, materijalno ili nematerijalno, trebalo bi da poštujemo tu želju i da budemo svesni da ona treba biti naša, a motivacija nas može dovesti do ostvarenja.

Možda jedan od najkraćih saveta jeste – pojednostaviti život. Razložite male sitne delove koje svakodnevno živeti. Napravite spisak stvari koje želite postići, ostvariti, dobiti, imati. Pre svega, svakog jutra pre nego što se probudimo odlučujemo sa kakvim svetom ćemo danas živeti. Mi to sami birami koliko god mislimo da nam drugi ljudi stvaraju situacije. Možemo sami da biramo na šta ćemo ujutru usmeriti našu pažlju. Naučite da izaberete svoj dan u skladu sa sobom.

Zapitajte se šta nas nadahnjuje, šta nas inspiriše, šta vas čini živim. Svesno punite svoje dane i krećite se putem svojih želja. Nas najčešće umara ono što nismo učinili nekog dana, a mislili smo da je trebalo. Najviše nas boli kada ne ispunimo sopstvene ciljeve. Iscrpljeni smo puno više sa onim što nismo učinili nego sa onim što jesmo.

Mnogi od nas misle da moraju biti poriginalni, a ne shvataju da ne bi treblalo da budemo originalni već da budemo kreativni. I sam Mocart je rekao da nikada nije komponovao nijednu potpuno svoju kompoziciju, već da su njegove kompozicije bili miks starih narodnih kompozicija. I tada je njegovo umeće i kreativnost dolazila do izražaja. Ne sputavajte sebe da nešto ne možete samo zato što ste se uverili da bi trebalo da nešto želite bude sto posto originalno. Motivišite sebe primerima drugih. Čitajte biografije velikana, i vrlo brzo ćete saznati da i vi možete biti jedan od njih.

Pročitajte i… Ispovest: Komplikovano je… voleti nekoga kome niste na prvom mestu


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA