Categories Psiha

Maloletničke trudnoće – naš problem

U Srbiji se godišnje zabeleži 16.000 adolescentskih trudnoća, od kojih je 90 odsto neželjeno i završi se abortusom, pokazalo je istraživanje pod nazivom “Ti biraš”, koje je sprovela nevladina organizacija “Fokus” iz Novog Sada. Kakav poražavajući podatak! I kakav apsurd!

Živimo u 21. veku, svetom vlada moderna tehnologija, informacije nikad nisu bile dostupnije, a mladi nemaju pojma o kontracepciji. Zašto je to tako? U svakoj tinejdžerskoj seriji pominje se zaštita, a i razne omladinske organizacije kod nas, s vremena na vreme, sprovode kampanje u kojima se promoviše siguran seks. Kondomi su jeftini i svima dostupni.

U čemu je onda problem? Možda, ipak, kao i sve drugo, i taj problem potiče iz porodice. U našem društvu običaj je da se ne priča o stvarima koje se ne uklapaju u patrijarhalne okvire. Pravimo se da gej populacija ne postoji, pravimo se da droga uvek vreba nekog drugog, pravimo se da samo tuđa deca sa 15 godina stupaju u intimne odnose. Možda bi roditelji trebalo da priznaju sebi da će njihova deca, sviđalo se to njima ili ne, sa 14, 15 godina već ući u svet odraslih. Možda da ih postave pred sebe i otvoreno o svemu razgovaraju, da im kupe kondome ako treba. Bilo šta – samo da se smanji broj devojčica koje već u adolescentskom dobu prolaze kroz traumu zvanu neželjena trudnoća.

Bojana Janjušević, urednica Zdravlja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA