Categories Psiha

Mogu li da opstanu prijateljstva stečena na poslu

Sasvim je normalno da budete bliskiji sa onom koleginicom koja ima ista interesovanja kao i vi, sa kojom vam se energija poklapa. Ali, da li su prijateljstva koja se steknu na radnom mestu zaista ona prava? Jer, veliki je broj onih koja su se prekidala kad bi neko promenio poziciju ili kompaniju. Grčki filozof Aristotel je govorio da prijateljstvo ima javnu i privatnu stranu, te da je svako u suštini zasnovano i na korisnosti i na zadovoljstvu. 

Ta korisnost o kojoj je govorio Aristotel upravo je i jedna od glavnig karakteristika prijateljstava nastalih na radnom mestu. Tu nije reč o koristoljublju već o saradnji koja počiva na pitanju “šta zajednički možemo da uradimo“. Prijateljstva na poslu najčešće započinju zajedničkim projektom, a kad se to na neki način završi, često se i na to prijateljstvo stavi tačka, jer zajedničke polazne tačke, osovine, više nema. Kako bi se nastavilo, potreban je jači motiv.

Neki psiholozi kažu da je takav tip odnosa višestruko koristan, jer jača moral tima, omogućava deljenje zajedničkih vrednosti, osigurava kruženje informacija i povezuje nas na radnom mestu, gde provodimo veliki deo dana.

Da bi se razvilo pravo prijateljstvo, potrebno je otprilike tri godine, a na poslu se sprijateljujemo brže, jer smo svakodnevno upućeni jedni na druge. Zato je zapravo najbolje reći da je prijateljstvo sa posla više od poznanstva, a malo manje od prijateljstva. Više nije ni realno da se očekuje, jer zamislite samo koliko će vam biti teško da se postavite u situaciji kad posao krene nizbrdo. Kako prijatelju prigovoriti da ne radi dobro, ili mu reći da mu se sprema otkaz ili smanjenje plate, kad ste veče pre toga opušteno ćaskali uz vino i poveravali se jedno drugom.

 

Foto: Thinkstock

Autor: Maja Šarić

Pročitajte i … 12 strategija uz pomoć kojih ćete brže i lakše pronaći posao

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA