Categories Psiha

Muzikoterapija: Zbog čega je svakodnevno slušanje muzike važno za decu?

U novembarskom izdanju “Lepote i zdravlja” imamo zanimljivu muzičku temu: muzikoterapija. Suština je da je uloga muzike u lečenju neprocenjiva, jer slušanje laganih, opuštajućih ritmova podstiče lučenje hormona sreće. Zato je važno i da decu od najranijeg detinjstva na neki način povežemo sa ovom umetnošću, objasnila nam je Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja i umetnička direktorka “Artlink” festivala.

 

Pozivajući se na učenje Šiničija Suzukija, japanskog violiniste i pedagoga, ona nam je objasnila koliko je važno početi sa usvajanjem muzičke kulture od najranijeg detinjstva. Detetu bi odmah po rođenju trebalo puštati muziku, a kasnije ga usmeravati i na pevanje ili sviranje nekog instrumenta, ako se primeti talent i želja. Deca uče reči tako što ih čuju hiljadu puta od drugih iz svoje okoline. Zato je svakodnevno slušanje muzike veoma važno za razvijanje muzičkog talenta deteta. “Ploče, kasete i CD-ovi koriste se kako bi pomogli učenicima da nauče note, fraziranje, dinamiku, ritam i da prepoznaju kvalitetan i lep ton. Veliki umetnici, kao na primer Mocart, bili su okruženi odličnim izvođenjima od samog rođenja.”

Pročitajte i … Kada, miris lavande ili limuna, tiha muzika… Zar ne zvuči sjajno?

 

ULOGA RODITELJA

Kao i pri učenju govora, uloga roditelja u ranom muzičkom obrazovanju je od vitalnog značaja. Od njih se očekuje da nadgledaju vežbanje svog deteta kod kuće, a ne da ga ostave da samostalno vežba.

“Kako bi znali šta i kako dete treba da radi, jedan od roditelja bi trebalo da bude prisutan na svakom času koje dete ima sa profesorom i da hvata beleške. Na taj način se znanje roditelja o muzici i instrumentu razvija paralelno sa detetovim. Iako se od roditelja ne očekuje da umeju da sviraju, vrlo često, jedan od roditelja nauči da svira pre deteta, kako bi bolje razumeo šta se od deteta očekuje da uradi. I roditelji i profesor trude se da obezbede sredinu u kojoj će ono učiti sa radošću i uživanjem. Okruženje je veoma bitno – ukoliko je dete okruženo ljudima koji ga vole, podržavaju, neguju i stimulišu u učenju, razvoj je neminovan.”

 

Foto: Thinkstock

Autor: Maja Šarić

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA