Namirnice koje loše utiču na zube

by | oktobar 19, 2012

Svi znamo da je oralna higijena izuzetno važna. Minimum dva puta dnevno morate prati zube kako biste izbegli neprijatan zadah i komadiće hrane među zubima, ali i kako biste sprečili kvarenje zuba. 

Postoje mnoge namirnice koje mogu oštetiti zube i učiniti ih žutim, uzrokovati karijes i neprijatan zadah. Otkrivamo vam šest namirnica koje bi trebalo izbegavati, ukoliko želite da imate blistav osmeh.

1. Sir čini jela ukusnijim, ali može uzrokovati karijes i neprijatan zadah.

2. Čokoladu svi volimo da jedemo, ali slatkiši stvaraju bakterije koje oštećuju zube.

3. Kokice možda jesu najbolja grickalica dok gledate film, ali često znaju da se zaglave između zuba.

4. Začini – origano i komadići crvenog čilija su najgori začini za zube. Prema tome, nakon što jedete talijanska jela, pobrinite se da koristite zubni konac i četkicu.

5. Hleb svi konzumiramo iako je previše suv, te se često zaglavi između zuba, a to dovodi do lošeg zadaha.

6. Meso – sitna vlakna i tkivo mesa takođe se lako zaglavi između zuba, zato obavezno koristite konac ako ga konzumirate.

Tagovi: