Niskokalorični zaslađivači od suštinskog značaja u borbi protiv globalnih zdravstvenih izazova

by | april 24, 2014

Glavna tema druge konferencije Međunarodne asocijacije proizvođača i korisnika zaslađivača u Briselu bila je uloga koju niskokalorični zaslađivači mogu da imaju u borbi protiv sve prisutnije epidemije gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

zasladjivaci

Glavna misija ove asocijacije je edukacija i omogućavanje ljudima da donose informisane odluke na osnovu najrelevantnijih naučnih dokaza koji su dostupni. Na konferenciji su učestvovali neki od svetski priznatih stručnjaka kao što su dr Roberto Bertolini, glavni naučni saradnik Svetske zdravstvene organizacije, prof. Džejms Hil i prof. Adam Drunovski.

Konferenciju je otvorio dr Bertolini, koji je istakao trenutnu situaciju u oblasti javnog zdravlja u Evropi i izneo neke zabrinjavajuće podatke:

U 46 zemalja Evrope više od 50 odsto stanovništva ima višak kilograma a preko 20 odsto je gojazno. Prema procenama SZO-a, 63 odsto odraslih osoba ne ostvaruje ni minimum preporučene fizičke aktivnosti a samo 20 odsto devojčica i 30 odsto dečaka starosti od 11 godina bavi se umerenom fizičkom aktivnošću barem jedan sat dnevno.

Nakon što je Bertolini predstavio razmere problema gojaznosti, prof. Adam Drunovski, svetski priznat lider u prevenciji i lečenju gojaznosti sa Univerziteta u Vašingtonu, govorio je o svom novom istraživanju i istakao sledeće:

Ustanovili smo da su niskokalorični zaslađivači u stvari sastavni deo zdrave ishrane – konzumenti niskokaloričnih zaslađivača takođe imaju zdraviju, balansiraniju ishranu i više su fizički aktivni. Takođe smo zaključili da buduća istraživanja u ovoj oblasti moraju da pruže ciljani geografski i socijalni uvid na mikro nivou da bi bila relevatna. Lokalni podaci mogu da pokažu koje geografske oblasti su najvše pogođene gojaznošću i dijabetesom, što će dati mnogo bolji uvid u faktore okruženja pored onoga što konzumiramo.

Prof. Džejms Hil, američki stručnjak za gojaznost i profesor pedijatrije i medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Kolorada, rekao je da tajna u boljem upravljanju telesnom težinom leži u sledećem: „Jedite pametnije i više se krećite. Naša istraživanja su pokazala da male promene na dnevnom nivou, kao što je uvođenje niskokalorične hrane i pića, vremenom mogu da donesu velike prednosti u pogledu održavanja telesne težine.

Prof. Kolet Šort, predsednica ISA, izjavila je ovim povodom sledeće: „Danas smo od vodećih stručnjaka čuli koliko je važna borba protiv gojaznosti i dijabetesa i kakvu ulogu niskokalorični zaslađivači mogu da imaju u tome. Čuli smo da se rađamo sa urođenom sklonošću ka slatkom, tako da potpuno eliminisanje slatkog iz ishrane nije ni poželjno ni pragmatično i tu niskokalorični zaslađivači mogu da imaju veliku ulogu jer obezbeđuju sladak ukus sa malo ili nimalo kalorija. Ponosni smo što podstičemo i podržavamo tekući dijalog između naučne zajednice, donosioca odluka, zdravstvenih radnika i sektora kako bismo obezbedili najvalidnije moguće dokaze i resurse u borbi protiv ovih zdravstvenih izazova modernog doba.

Nakon ove konferencije sledi Samit Evropske komisije o neprenosivim bolestima, što pokazuje koliki značaj ovom pitanju daju evropski donosioci odluka i interesne grupe koje ih podržavaju. U skladu s tim, ISA će se angažovati na ključnim pitanjima u oblasti javnog zdravlja i promovisati prednosti niskokaloričnih zaslađivača kao dela rešenja.

Tagovi: