Ojačajte imunitet

by | novembar 1, 2012

Da li su bolesti respiratornih organa, prehlada, kijavica i grip zaista neizbežni tokom hladnih dana? Ne, pod uslovom da na vreme ojačate svoj imuni sistem! Evo nekoliko načina na koji možete to da postignete.

Obogatite jelovnik hranom koja sadrži vitamine i minerale, pre svega vitaminom C, vitaminom A, vitaminom B grupe (B2, B5 ili pantotensu kiselinu), kao i oligoelementima – cink, gvožđe i selen. Ovi elementi stimulišu proizvodnju antitela koja uništavaju viruse i bakterije, uzročnike respiratornih bolesti.

Vitamin C ima antiseptično i baktericidno dejstvo, a najviše ga ima u voću i povrću, naročito u kupusu, paprici, agrumima i kiviju.

Vitamin A jača sluzokožu respiratornih organa, pa samim tim pojačava njenu zaštitnu ulogu. U nedostatku ovog vitamina, sluzokoža je oslabljena i lakše dolazi do infekcije. Vitamina A najviše ima u voću narandžaste i jarko zelene boje, zatim puteru, mleku, džigerici i jajima.

Vitamini B grupe nalaze se u pivskom kvascu, klicama žitarica, integralnim žitaricama, u svežem voću i povrću, džigerici, žumancetu. U manjim količinama ima ga i u koštunjavom voću i jogurtu. Osim što jačaju imunitet, vitamini B grupe blagotvorno deluju i na raspoloženje.

Oligoelementi poput gvožđa, cinka i selena nalaze se u džigerici, jajima, morskim plodovima, suvom voću, pivskom kvascu i integralnim žitaricama.

Tagovi: