Categories Psiha

Ojačajte svoje liderske sposobnosti

Povučene osobe jako teško sebe vide na liderskim položajima, ali to ne znači da nemaju liderske sposobnosti, samo moraju da “uvežbaju” neke obrasce ponašanja. Donosimo vam nekoliko saveta.

1. Oslobodite se u razgovorima “lice u lice”

Većina introvertiranih osoba zapravo dobro funkcioniše u komunikaciji “jedan na jedan”. Stoga je dobra ideja da nastavite da radite na razvijanju te veštine kako biste je usavršili. Ovakva vrsta komunikacije zahteva pažljivo slušanje i aktivno učestvovanje u razgovoru, što će vas učiniti boljim liderom.

2. Postanite inicijator razgovora

Možete se opustiti tokom razgovora sa ljudima koje znate, ali vrlo ste retko vi inicijator tog razgovora. Upravo je jedna od najvećih slabosti introvertiranih osoba to što ne preuzimaju inicijativu. To je upravo ono što želite promeniti, stoga se prvi obratite nekome i započnite razgovor.
Kada ste već na nekoj liderskoj poziciji, pitajte kolege o njihovim idejama, inicirajte razgovor, informišite ih o budućim ciljevima i poslovnom napretku. U početku to neće biti lako, ali s vremenom i praksom postaćete puno bolji.

3. Rizikujte

Dobrog lidera nije strah rizikovati, a pojam “zona komfora” nije termin sa kojim se takva osoba povezuje. Postavite sami sebi izazove, nemojte se bojati da budete u prvom planu jer bolje je da se što ranije upoznate sa svime onime što se nalazi izvan vaše zone komfora.

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA