Pileći nuggets – koliko su loši?

by | januar 31, 2012

Nedavno sam naišao na sledeću informaciju: Sedamnaestogodišnja devojka završila je u bolnici u vrlo teškom stanju. Lekari su bili zaprepašćeni kad su saznali da devojka nikada u životu nije jela voće ili povrće. Jela je samo piletinu – chicken nuggets iz restorana brze hrane – još od svoje druge godine! Slučaj je svakako ekstreman, ali nas podstiče da razmislimo o tome kakvu hranu jedemo.

Zašto su nuggets loši?

Dovoljno je loše što su to komadi piletine pohovani i prženi u dubokom ulju. Međutim, jedan dokumentarni film opisuje pripremu ovog jela:  piliće meso, oguljeno do kosti, samelje se u kašu. U kombinaciji sa stabilizatorima i konzervansima presuju se u poznate oblike, pohuju i duboko prže. Suše se zamrzavanjem, a zatim se dostavljaju restoranima brze hrane – gde se ponovo prže u dubokim ulju. Osim piletine, ulja, stabilizatora i konzervansa, jedan od sastojaka ovog popularnog obroka je i dimethylpolysiloxane – oblik silikona koji se koristi u kozmetičkoj industriji. Drugi neverovatni dodatak je butylhydroquinone (TBHQ) – oblik butana. Prema jednom izveštaju, meso piletine čini samo oko 50% nuggeta, dok ostatak čini mešavina kukuruznih sastojaka, šećera i sintetičkih materija. Nutritivna vrednost četiri komada na prvi pogled ne deluje suviše zastrašujuće: 190 kalorija, 12 grama ugljenih hidrata i 12 grama masnoće. Međutim, smatra se da više od polovine tih kalorija (56 %) čini mast, dok proteini čine samo četiri procenata. Dodajte još neverovatnih 360 mg natrijuma – i teško da ćete poželeti da poručite ovo jelo.

Andrej Semnic, art-direktor

Tagovi: