Categories Psiha

Pre nego što krenete na intervju za posao, pročitajte ove savete…

Da biste dobro prošli na razgovoru za posao, potrebno je da shvatite pravila igre. Budući da mnoge kompanije dobijaju na stotine prijava za svaki oglas, intervjuima prethodi ozbiljna procena kandidata. Stoga, ako ste pozvani na razovor, znači da ste pola puta već prešli. Da biste trku uspešno priveli kraju, pročitajte ove savete…

Foto: Pixabay

Obratite pažnju šta vas pitaju. Mnogi kandidati ne slušaju pitanje ili pokušavaju da u odgovor uključe detalje koji nemaju veze s pitanjem. Pažljivo slušajte šta vas pitaju, a ako niste sigurni o čemu je reč, zamolite osobu koja razgovara s vama da pojasni.

Dajte specifične primere o onome što ste radili. Dobri ispitivači su obučeni za postavljanje pitanja koja zahtevaju primere, a ne “šta biste kad biste”. Ako ispitivač ponovi isto pitanje, budite sigurni da nije reč o zaboravnosti, već da niste odgovorili na nekii deo pitanja ili niste dali konkretan primer.

Budite spremni na trik-pitanja. “Koja je vaša najveća mana?” i slična pitanja predstavljaju zamke. Pretpostavite šta vas sve mogu pitati i unapred spremite nekoliko odgovora. Ukoliko vam pitanje ne odgovara, ne pokušavajte dag a izbegnete, već se potrudite da odgovor preokrenete u svoju korist.

Budite sažeti. Nemojte da vaši odgovori budu predugi, kad sve možete da kažete u nekoliko rečenica. Budete li previše pričali, osoba koja s vama razgovara će izgubiti koncentraciju, pa vas neće dovoljno zapamtiti.

Smešite se i nemojte se vrpoljiti: Gledajte ispitivača u oči, kad god je to moguće i nasmešite se. Nemojte se češkati, držati pogrbljeno, ljuljati se u stolici, igrati olovkom ili na bilo koji drugi način delovati zbunjeno. Sve to iritira ljude oko vas, pa samim tim kvari utisak o vama.

Intervju, kao proces regrutacije obično dolazi nakon čitanja dostavljenih CV obrazaca, ali ponekad se taj korak preskoči. Takav slučaj biće na Beogradskom sajmu za mlade (youthfair.rs) koji će se održati 20. i 21. aprila u Domu sindikata gde ćete odmah imati direktan kontakt sa vašim budućim poslodavcima iz raznih kompanija. Dodjite spremni, iskoristite šansu!

Pročitajte i… Kako poštovati dress code, a pratiti trendove – pitali smo kreatorku  Valentinu Obradović… 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA