Categories Psiha

Sajberuce: Super igrice za super fokus super deteta

Ideja za „pametne“ igre sa decom nikad dosta! Primeri interesantnih igara za vežbanje fokusa koji su ovde opisani, dodatak su postu o koncentraciji kod dece objavljenom prošle nedelje. Zabavne su, mogu se lako prilagoditi uzrastu i što je najbolje, skoro sve se mogu igrati sa sa onim što uvek imate u kući! Pa, da krenemo…

IKS OKS

Pomalo zaboravljena igra, a maksimalno zabavna i pametna. Bar dok dete ne „provali šablon“ kojim postaje nepobedivo, ili kojim vas stalno pobeđuje. Ali, verujte, možete se siti naigrati IKS OKS-a do tada.

Ovom igricom dete vežba praćenje dešavanja na papiru ispred sebe i aktivno učestvuje pišući (malo vežba motoriku:)). Istovremeno, uči da čeka svoj red, da prati situaciju „na terenu“ i da razmišlja o sledećem potezu.

Da li i koliko ćete ga puštati da pobeđuje, na vama je. Najbolja mera je obično između totalne demotivacije (kad vi stalno pobeđujete) i potpune dominacije (kad ga puštate da ono stalno pobeđuje):).

Ređanje parica

Ova igra je odlična, jer vežba pamćenje, praćenje sekvence i koncentraciju.

Uzmete metalne novčiće – kovanice, na primer od 1, 2, 5, 10 i 20 dinara. Za početak će nam trebati dva seta ovih novčića, po dva od svake vrednosti. Ukupno 10 kovanica.

Dajte Uvcetu po jednu kovanicu od svake vrednosti i vi zadržite po jednu.

Prvo vi poređajte kovanice određenim redosledom. Za početak, to može biti i rastući 1, 2, 5, 10 i 20 dinara. Uvce ima fore da gleda kovanice 15-ak sekundi. Onda ih prekrijte papirom. E, sada Uvce treba da poređa kovanice istim redosledom kojim ste vi to učinili.

Naredni pokušaj bi trebalo da novčići budu ispremeštani, na primer 20, 1, 5, 2, 10 dinara.

Igra se sve dok dete ne pogodi pravilan raspored – u međuvremenu, ga naravno pustite da proviri još koji put. Pa, dobro…bar u početku 🙂

I tako, dok god vam se oboma igra dopada. Naravno, idealno je ako se menjate, pa da i vama -Uvce zadaje redosled da iskopirate, a onda dr’šte se 🙂

Možete meriti vreme – štopericom na telefonu, za koje je zadatak uspešno završen. Vreme se zapiše, zajedno sa informacijom o tome, da li je dete uspelo da pravilno poređa novčice ili ne. Ovo zapisivanje rezultata – i detetovih i svojih, možete učiniti delom igre. Smanjenje vremena koje im je potrebno da uspešno reše zadatak, tj. da poređaju po pravom redosledu, je jasan pokazatelj napretka.

Za stariju decu, igra se može učiniti složenijom tako što će se dodati još kovanica.

Super je što se ovaj isti princip pamćenja redosleda može igrati i sa bojicama, sličicama ili bilo čim drugim što može da se ređa, a što imate u kući (štipaljke različitih boja, raznobojne makarone, itd).

Ostatak teksta pročitajte OVDE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA