Top 7 sagorevača masti

by | jul 16, 2013

Osim vežbanja, u eliminaciji masnih naslaga mogu pomoći i određene namirnice, zahvaljujući kojima će se kilogrami brže topiti. Voda s limunom, laneno seme, jezgrasto voće ili losos, samo su neke od namirnica koje, zahvaljujući nutritivnom sastavu, pomažu u eliminaciji suvišnih kilograma, ali i očuvanju opšteg zdravlja. Neke od njih mogu znatno ublažiti tegobe izazvane dijabetesom.

sagorevaci masti

Voda s limunom

Prema jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 240 žena na dijeti, dokazano je da su ispitanice koje su svoje zaslađene napitke zamenile vodom obogaćenom limunovim sokom izgubile u proseku 1,3 kg više na godišnjem nivou u odnosu na one koje to nisu učinile. Takođe, osobe koje su pile više od četiri čaše vode dnevno, izgubile su dodatnih 900 g. Naučnici upozoravaju da treba izbegavati gazirane napitke, jer fosforna kiselina doprinosi gubitku koštane mase – osteoporozi, usled promene balansa kiseline u krvi.

Energetske pločice

Rezultati jedne britanske studije pokazali su da osobe koje doručkuju namirnice sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, istovremeno bogate biljnim vlaknima, tokom vežbanja sagorevaju masti dva puta brže u odnosu na one koji su doručkovali samo rafinisane namirnice siromašne vlaknima. Rafinisani ugljeni hidrati podižu nivo insulina u krvi, usled čega sposobnost organizma da masti koristi kao „pogonsko gorivo“ postaju ograničene. Zato je dobro ujutro pojesti energetsku pločicu (od žitarica, jezgrastog voća, meda ili pirinča), koja sadrži najmanje 4 g biljnih vlakana.

Laneno seme

Laneno seme bogato je biljnim vlaknima i „dobrim“ mastima, zbog čega pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Neka istraživanja potvrdila su da laneno seme pomaže u ublažavanju tegoba nastalih usled hormonalnog disbalansa, budući da je veoma bogato biljnim estrogenima (preporučuje se konzumiranje samlevenog semena, jer se ono lakše vari). Pospite laneno seme preko žitarica, supe ili salate, a tamnosmeđa zrnca mogu biti zanimljiv i ukusan dodatak mafinima ili nekim drugim kolačićima.

Orasi

Umesto da grickate čips, jedite orahe. Ovo jezgrasto voće bogato je omega-3 masnim kiselinama, a nakon konzumiranja dugo održavaju sitost. Studija koja se sprovodila godinu dana, potvrdila je da su dijabetičari na dijetalnom režimu ishrane koja podrazumeva snižen unos masnoće, uz obavezno konzumiranje 8-10 oraha dnevno, izgubili ne samo više kilograma nego i telesne masnoće. Ovi pacijenti regulisali su i nivo insulina, što im je pomoglo da masnoće u krvi drže pod kontrolom.

Ljuti sos

Ukoliko želite da sagorite višak masnoća u organizmu, trebalo bi da koristite začine. U jednoj australijskoj studiji u kojoj je učestvovalo 36 muškaraca i žena, utvrđeno je da je kod ispitanika koji su konzumirali začinjene obroke nivo insulina bio smanjen za čak 32%. Prema jednoj teoriji, kapsaicin – supstanca koja feferonama daje ljutinu, poboljšava sposobnost tela da odmah nekon obroka očisti insulin iz krvi. Osim toga, zahvaljujući kapsaicinu, ubrzava se topljenje masti u telu.

Cimet

Ovsenu kašu, kafu ili čaj zasladite cimetom umesto belim šećerom (jedna supena kašika sadrži 16 kalorija) i na taj način uštedećete nekoliko stotina kalorija nedeljno, što je sasvim dovoljno za gubitak od kilograma do dva godišnje, a da se pri tom ne pridržavate bilo kakvog drugog dijetalnog režima ishrane. Osim toga, time činite i uslugu svom srcu. Naime, u jednom naučnom istraživanju utvrđeno da polovina supene kašike cimeta dnevno umnogome smanjuje rizik od oštećenja srca, jer se njime nivo holesterola smanjuje za 18, a nivo triglicerida za čak 30 odsto.

Losos

Samo 85 g lososa u konzervi sadrži 530 IJ (internacionalnih jedinica) vitamina D i 181 mg kalcijuma, što je moćna nutritivna kombinacija koja će možda zatrebati vašoj liniji kada zađete u određene godine. Na osnovu rezultata sedmogodišnje naučne studije, koja je sprovedena nad više od 36.000 žena starosti od 50 do 79 godina, ustanovljeno je da su one koje su redovno uzimale suplemente kalcijuma i vitamina D mnogo manje dobijale na težini u odnosu na žene koje su koristile placebo. Rezultati nekih drugih istraživanja pokazali su da nedovoljan unos vitamina D negativno utiče na funkciju leptina – hormona koji je odgovoran za regulisanje apetita. Ribe koje sadrže visoku koncentraciju vitamina D jesu tuna, sardina i skuša.

Autor: Life Content

Tagovi: