Categories Psiha

Treba da donesete važnu odluku? Najbolje vreme da to učinite je…

Pravilo koje važi za sve nas!

Danima je premećete po mislima, vagate razloge “za” i protiv” i konačno treba da prelomite važnu odluku? Ispostavilo se da zaista postoji (naučno dokazano!) najbolje vreme da sednete i, konačno, odlučite.

Foto: Guliver/Getty Images

Bez obzira na to da li ste jutanji ili noćni tip ličnosti, argentinski naučnici otkrili su da postoji pravo (i pogrešno) vreme donošenja važnih odluka.

Pročitajte i… Donesite ovih petnaest odluka i promenite svoj život…

Proučavajući stotinu najboljih onlajn igrača šaha, od kojih je svaki odigrao najmanje 2.000 partija, istraživači su pratili tačnost procenjivanja i donošenja odluka ispitanika koji su učestovavali u istraživanju. Šahisti su bili kategorisani prema polu, vremenskoj zoni i tome da li su jutarnji ili noćni tip ličnosti. Početna hipoteza bila je da će jutarnji tip najbolje rezultate pokazati ujutro, a noćni tip – noću. Međutim, rezultati su pokazali da individualni hronotip nije značajnije uticao na kvalitet donošenja odluka. Umesto toga, kvalitet donošenja odluka zavisio je od doba dana – svi igrači su donosili promišljenije i tačnije odluke ujutro!

Bez obzira na hronotip, pol i vremensku zonu, najbolje doba dana za odluke je jutro, pokazalo je istraživanje. Do podneva, sposobnost donošenja odluka kod svih igrača dostigla je plato. Do večeri, svi igrači su odluke donosili brže i one su bile rizičnije. Dakle, ako treba da donesete zaista važnu odluku, koja zahteva vašu punu koncentraciju, ostavite je za ujutro.

Ne kaže se slučajno: Jutro je pametnije od večeri!

Pročitajte i… Naučite da budete odlučni!

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA