Poželjne zamene za beli šećer

by | oktobar 24, 2012

Šećer je jedan od najčešćih dodataka ishrani. Da beli šećer nije dobar za naše zdravlje, znaju već i ptice na grani. Pronašli smo nekoliko alternativa koje su manje štetne, a mogu se naći na tržištu. 

1. Agava nektar (60 kalorija po kašiki)
Sadrži 50 odsto više kalorija od belog šećera, ali je slađi, pa se koristi u manjim količinama. Agavu nektar najbolje je koristiti prilikom pečenja.

2. Javorov sirup (52 kalorije po kašiki)
Javorov sirup sadrži više mangan, cink, magnezijum, kalcijum i kalijum. Možete ga upotrebiti za zobenu kašu, kao sos za salatu, u glazuri, čokoladnim prelivima i palačinkama.

3. Med (64 kalorije po kašiki)
Med je bogat glukozom zbog čega ga je dobro koristitii nakon vežbanja.

4. Stevija (nula kalorija)
Derivat lista istoimene biljke, stevija je prirodni zaslađivač koji snižava nivo šećera u krvi, visoki krvni pritisak i umanjuje osećaj gladi. Čak je 300 puta slađa od belog šećera, te se koristi u minimalnim količinama.

5. Smeđi šećer (52 kalorije po kašiki)
Smeđi šećer se razlikuje od belog, po tome što mu je dodata melasa. Zbog toga se takođe treba koristiti u malim količinama.

Tagovi: