Categories ZDRAVLJE

Ove namirnice ne smete da jedete ako imate visok krvni pritisak

Foto: Thinkstock

Visok krvni pritisak povećava rizik od brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema. Novija istraživanja pokazuju da velik broj ljudi ima visok pritisak, a da toga nisu ni svesni.

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija smatra se glavnim okidačem srčanih i moždanih udara, kao i otkazivanja bubrega.

Pročitajte i… Izlečite hipertenziju: Namirnice koje efikasno snižavaju krvni pritisak

Kao što pojedine namirnice mogu da vam pomognu da snizite krvni pritisak, tako postoje i one koje će, već visok pritisak još više podići, te bi trebalo da ih izbegavate. U nastavku pročitajte koje namirnice treba da izbecite iz ishrane ako imate visok krvni pritisak.

So

Stručnjaci savetuju da, ukoliko imate visok pritisak, pre svega izbegavate previše slanu hranu. Korišćenje velike količine kuhunjske soli, naime, podiže krvni pritisak i tako povećava rizik od srčanih oboljenja. Ako ste navikli na slanu i začinjenu hranu, za početak izbegavajte dosoljavanje hrane, a ukus obroka možete obogatiti raznim začinima i letokivitm travama. Takođe, izbegavajte supe i dodatke ishrani iz kesice jer su oni, po pravilu previše slane i začinjene.

Pročitajte i… Visok pritisak u trudnoći

Suhomesnati proizvodi i gotova jela

Osim već pomenutih supa i preliva iz kesice, ako imate visok pritisak, izbegavajte i suhomesnate proizvode i sva gotova jela, naročito smrznute pice, jer ovi ukusni proizvodi mogu biti prava natrijumska bomba. Sama priprema suhomesnatih proiizvoda podrazumeva dodavanje velikih količina soli, a isto važi i za razna testa, ali i paradajz sos koji je sastavni deo gotovih pica i raznih drugih jela u koja se ciljano dodaje više soli kako bi im se zadržao ukus. Takođe, izbegavajte zasićene i trans masti, odnosno pileću kožicu i brzu hranu, kao i namirnice poput punomasnog mleka, crvenog mesa i putera.

Pročitajte i… Koje namirnice sadrže zdrave, a koje nezdrave masti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA