Categories Prevencija

Beli luk leči čak 35 bolesti: Otkrivamo recept za svaku od njih!

Lekoviti oblozi, sirupi i kapi od luka u narodnoj medicini se koriste od najstarijih vremena. Ali i savremena nauka ističe njihovu efikasnost.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Luk je jedna od biljaka koje je vrlo lako uzgojiti u vrtu, ne zauzima mnogo prostora i dostupna je cele godine. Iako ga neki izbegavaju zbog neprijatnog mirisa, luk je dobro jesti u što većim količinama jer obnavlja celo telo, uklanja prolećni umor i deluje kao prirodna zaštita od mnogih opakih bolesti. Lekoviti oblozi, sirupi i kapi od luka u narodnoj medicini se koriste od najstarijih vremena.

Pročitajte i… Ove navike negativno utiču na zdravlje vaše vagine

Ali i savremena nauka ističe njihovu efikasnost. Istraživanja su tako pokazala značajno smanjen rizik od karcinoma pluća među osobama koje jedu hranu bogatu kvercetinom, kao što je crveni luk. Istraživanja takođe pokazuju da se kvercetin bolje i efikasnije apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica. Redovno jedenje luka takođe može da smanji učestalost astmatičnih napada. To je zato što luk sadrži nekoliko jedinjenja koji “gase”upalu.

Za to je, između ostalog, takođe zaslužan kvercetin, čije je delovanje vrlo slično delovanju lekova protiv astme. Najveća koncentracija te materije nalazi se u ljusci luka. Možete da je iskoristite tako da čitav, neoguljeni luk, dodate u lonac supe dok se ona lagano kuva. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci. Druga mogućnost je da od osušenih ljuski luka pripremate čajeve. Da biste izbegli eventualne štetne pesticide, najbolje je birati organski uzgojen luk ili ovo korisno povrće uzgojiti u svom vrtu.

35 lekovitih recepata od luka potražite na sledećim stranama… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA