1

Iako ima i svojih negativnih strana, konzumiranje kafe ima sveopšti pozitivan učinak na vaše zdravlje. Naravno, ukoliko je količina kafe koju ste popili u granicama normale. Praktično da nema osobe koja ne uživa u ovom napitku koji pruža zadovoljstvo za sva čula, a pored toga ima još povoljnih efekata za vas.

Kafa smanjuje rizik od dijabetesa – i to upola manj rizik od dijabetesa tipa 2 imaju žene koje piju bar šolju kafe dnevno, zahvaljujući tome što ubrzava metabolizam i poboljšava toleranciju na insulin.

Kafa se bori protiv kancerogenih ćelija – suprotno ranijim pretpostavkama da je konzumiranje kafe upravo jedan od uzroka pojave raka, pre svega zbog antioksidanata i drugih supstancama koji smanjuju rizik od svih vrsta zapaljenja i oštećenja ćelija.

Kafa smanjuje rizik od demencije – iako naučnicima nije baš najjasnije koji njeni sastojci utiču na to, ali su istraživanja pokazala ispijanje kafe može da uspori razvoj npr. Alchajmerove bolesti. Pojedini istraživači zalažu se za teoriju da oni koji piju kafu jednostavno imaju više moždanih aktivnosti i više energije.

Kafa umanjuje steopen depresije – svi dugogodišnji ljubitelji kafe manje su depresivni. Pijte 4 i više šoljica kafe dnevno i bićete srećniji i zadovoljniji sobom, najverovatnije zahvaljujući kofeinu, koji će pojačati vaše zadovoljstvo.

Prethodna slika
Sledeća slika