Categories Prevencija

Čokolada, seks i muzika su dobri za vaše srce

Zbog visokog krvnog pritiska povećava se rizik od srčanog i moždanog udara, kao i od mnogih drugih oboljenja. Visok krvni pritisak posledica je nezdrave ishrane, nezdravih navika poput cigareta i alkohola, kao i nedovoljne fizičke aktivnosti.

Ipak, normalan pritisak ne mora da podrazumeva samo odricanje, već i prihvatanje novih navika u kojima možete i da uživate.

Na primer, poznato je da čokolada snižava krvni pritisak i da kockica čokolade dnevno može da umanji rizik od kardiovaskilarnih bolesti za 20 odsto. Za bolji učinak birajte što tamniju čokoladu, koja sadrži viđe antioksidanasa i manje šećera.

Seks je jedan od najboljih našina da poboljšate protok krvi. Redovne seksualne aktivnosti, najmanje dva puta nedeljno, umanjiće rizik od kardiovaskularnih oboljenja za 65 odsto. Dokazano je da seks ne samo što poboljšava protok krvi kroz organizam, već i zahvaljujući oksitocinu, hormonu koji se oslobađa tokom seksa, umanjićete stres i poboljšati svoje zdravlje.

Muzika je savršen alat za opuštanje arterija. Melodične note u kombinaciji sa vežbama disanja samo pola sata dnevno može da umanji vaš krvni pritisak za samo tri meseca, pokazala su istraživanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA