Categories Prevencija

Deca sa oštećenim sluhom: U susret različitostima

Počevši od danas, svakog utorka na našem portalu moći ćete da čitate tekstove koji se bave decom sa oštećenim sluhom, njihovim razvojem, edukacijom, zaštitom prava i uključivanjem u društvo, a sve u saradnji sa portalom Sajberuvce

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Verovatno ste imali prilike da vidite odraslu osobu ili dete koja nosi zaušni slušni aparat. Neke osobe oštećenog sluha koriste znakovni jezik, dok su druge uspele da razviju izuzetno dobar govor te se i ne primećuje da imaju oštećen sluh sve do momenta dok se ne vidi aparat.

Kao i uvek kada su deca u pitanju, tema bilo kakve posebne potrebe ume da izazove osećaj zbunjenosti i čak, neprijatnosti kod okoline. Isto je i u slučajevima oštećenja sluha iako se ono danas, uz pomoć savremenih tehnologija i rehabilitacije, u značajnoj meri uspešno prevazilazi. Glavni razlog zbunjenosti jeste neiskustvo okoline koja nije sigurna kako da se postavi u susretu sa različitostima. Sa druge strane, roditelji deteta koje nosi aparat lako primećuju nelagodnost kod drugih, što onda njih same često povređuje pa i ljuti. I tako se zatvara krug nelagode koji može biti prekinut samo na jedan način – a to je otvorenom i dobronamernom komunikacijom.

Kako roditelji dece sa oštećenim sluhom, ali i njihova okolina, treba da reaguju u ovakvim situacijama, pročitajte OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA