Categories Prevencija

Infoklinika: Kako leči homeopatija?

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Koliko je ova grana integrativne medicine rasprostranjena i popularna širom sveta, govore činjenice poput one da se homeopatijom leči i engleska kraljevska porodica, kao i da u inostranstvu, mnoge osiguravajuće kuće pokrivaju i troškove lečenja homeopatijom. Dr Zlata Ignjatić, homeopata, pojašnjava nam kako izgleda lečenje ovom metodom.

Foto: Thinkstock

Infoklinika: Homeopatija leči čoveka, a ne bolest – ovo je rečenica kojom se opisuje suština homeopatije. Ako vas neko pita zašto da izabere baš homeopatiju kao način lečenja, kako biste mu odgovorili?

Homeopatija se najviše približava vrlo aktuelnom personalnom pristupu. Svaki čovek je jedinka za sebe, te njegovo lečenje traži personalizovanu medicinu.

Infoklinika: Kako to radi homeopatija?

Kod homeopate dođete s određenim, konkretnim problemom, međutim, za homeopatiju je bitno čitavo vaše biće – šta to iz vaše psihološke, mentalne i emotivne sfere generiše bolest. Bolest se ne može izlečiti ako se ne spustimo na dublji nivo.

Infoklinika: Recimo, ako nas boli grlo, kako homeopatija može da pomogne?

Prvo, potrebno je da homeopata stekne detaljnu sliku o simptomima. Za homeopatiju je bitno kako vas boli grlo – da li je to u vidu pečenja, uboda, stezanja, odnosno, koji je karakter bola; kada se bol pojačava; da li ga nešto olakšava… Na osnovu tih simptoma potrebno je pronaći lek koji je najpribližniji rešavanju vašeg, individualnog problema. Dakle, vi ćete za vašu grlobolju dobiti jedan lek, dok će neko drugi dobiti sasvim drugi lek. Važno je pronaći homeopatski lek za koji je vaš organizam najviše senzibilisan.

Poenta i težina homeopatije jeste pronaći individualni lek. Senzitivnost leka treba da se poklopi sa senzitivnošću pacijenta. Bitan je rezonantni odgovor i tu ulazimo u kvantnu medicinu. (Detaljnije objašnjenje – u videu ispod.)

Infoklinika: Pronašli smo podatak da homeopatija leči bolesti poput HIV-a, hroničnog umora, čireva, depresije… Da li je to tačno?

Da bi se tvrdilo da je došlo do izlečenja potrebno je da se napravi vremenska distanca. Potrebno je imati dovoljan niz godina za posmatranje da bi sa sigurnošću moglo da se kaže da je došlo do izlečenja. Ali, može se pratiti poboljšanje simptoma, smanjenje učestalosti njihovog pojavljivanja i intenziteta – i sa sigurnošću reći da je došlo do poboljšanja.

Veoma je bitan faktor da li će se pronaći odgovor, odnosno supstanca koja će najbolje odreagovati, “otkliknuti”. Ukoliko se ona pronađe, u organizmu se pokeću samoorganizacioni i samoregulacioni procesi. Homeopatija ne leči, ona podstiče odgovor našeg organizma.

Foto: Thinkstock

Infoklinika: Ukoliko neko koristi lekove koje mu je propisao lekar savremene, alopatske medicine, da li treba da nastavi da ih koristi kada počne da se leči homeopatski?

To je često pitanje i odgovor treba dati veoma oprezno. Lekove koje pacijent pije prepisali su mu izuzetni specijalisti u određenim oblastima. Ti lekovi imaju svoje mesto u lečenju i mogu se isključiti tek onog trenutka kada organizam pacijenta prevaziđe problem. Dok se problem ne prevaziđe, lekove ne treba isključivati. Različiti su mehanizmi delovanja homeopatskih i savremenih lekova. Homeopatija podstiče samoregulatorne procese. Farmako preparati ili vrše supstituciju, ili ubijaju neke mikroorganizme, ili nadoknađuju nedostatak, ili koče neke procese… Dakle, homeopatski lekovi i farmako preparati mogu se primenjivati istovremeno. Tu je na delu integracija konvencionalnih i tradicionalnih oblika lečenja. Konvencionalna medicina ima izuzetno važno mesto u dijagnostičkom i terapeutskom smislu, ali za mnoge stvari možemo imati bezmedikamentozni pristup, preko homeopatije, akupunkture…

Infoklinika: Homeopatija je upisana u Registar tradicionalne medicine Ministarstva zdravlja Republike Srbije, međutim, postoji problem da se homeopatijom bave i ljudi koji nemaju licencu…

Pitanje je nekih drugih službi da se to detektuje. Homeopatama licencu izdaje Ministarstvo zdravlja. U okviru Ministarstva zdravlja postoji komisija za to i jasni kriterijumi ko može dobiti licencu. Homeopata može biti zdravstveni radnik, a to praktično znači lekar, jer po našem zakonu jedino lekar sme da postavlja dijagnozu i daje terapiju. U saglasju s tim stavom Ministarstva zdravlja ko sme da leči – to je onda lekar edukovan za homeopatiju.

Infoklinika: Da li na fakultetu postoji specijalizacija za homeopatiju?

Na medicinskom fakultetu još uvek ne, ali na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, u okviru dodiplomskih studija, i na jednom privatnom farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu, postoji katedra za integrativnu medicinu.

Za sad se kod nas homeopatija uči preko kurseva, a Srpsko udruženje za integrativnu medicinu zalaže se za dovođenje adekvatnih škola homeopatije.

Detalje razgovora sa homeopatom, dr Zlatom Ignjatić pogledajte u novoj epizodi emisije Infoklinika, u kojoj ćete pronaći i druge zanimljive informacije iz oblasti zdravlja.

Druge tekstove iz serijala Infoklinika potražite ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA