Ishrana tokom prehlade

by | septembar 21, 2012

Sa prvim danima jeseni dolaze i prve prehlade. Stručnjaci preporučuju da ovih dana promenite svoj način ishrane ako želite da ojačate imunitet i izbegnete prehladu, ali će vam ove namirnice pomoći i ako ste se već prehladili. 

Namirnice koje treba da jedete:

Čaj – najbolja opcija koja će smiriti upaljeno grlo. Bogat je antioksidansima koji sprečavaju infekcije, pa je najbolji izbor za hladnije dane.

Supa – odlična je za prehlade, posebno kokošija supa koja deluje protivupalno.

Proteini – riba, piletina i ćuretina odličan su izvor proteina.

Đumbir – koren đumbira ima protivupalno dejstvo. Možete ga staviti u vrelu vodu i piti ga kao čaj sa medom.

Beli luk – sprečava infekcije i bogat je vitaminima i antiksidansima pa je nezaobilazan sastojak svih jela, od supe, preko mesa, do kuvanog povrća, ako želite da ojačate svoj imuni sistem.

Mlečni proizvodi – iako pojedici tvrde da tokom prehlade treba izbegavati mleko i mlečne proizvode, stručnjaci ipak tvrde da mnogima mogu biti od koristi u borbi protiv infekcija jer su dobar izvor proteina i vitamina D.

Namirnice koje treba da izbegavate:

Kupovni sokovi – sok od narandže ima dobru reputaciju jer je bogat vitaminom C, ali kupovni sokovi sadrže dosta šećera, koji ometaju bela krvna zrnca u borbi protiv infekcija. Mnogo je pametnije da pojedete svežu narandžu, grejpfrut ili limun, jer voće ima više vlakana i sadrži samo prirodne šećere.

Masna hrana – izbegavajte teške i masne obroke poput odrezaka, jer se teško vare i mogu da iuspore imuni sistem.

Alkoholna pića – tokom hladnih dana izbegavajte alkoholna pića jer sadrže određene sastojke koji mogu da oslabe imuni sistem.

Tagovi: