Kako da lečite prehladu – bez lekova!

by | septembar 30, 2014

Nagle promene temperature kojima smo izloženi poslednjih nedelja uzrokovali su kod brojnih borbu s prehladom. Iritacije nosa i grla, neugodne glavobolje teraju nas da posegnemo za spasiteljima iz apoteke, dok nemali broj obolelih u želji za brzinskim oporavkom poseže i za antibioticima.

Woman Holding Cup of Water and Lemon

Takav način lečenja uzrokuje potpunu neravnotežu u telu jer prehladu izazivaju virus, a ne bakterije zbog čega na putu do ozdravljenja treba eliminisati lekove i telu priuštiti prirodni način lečenja.

1. Obilje voća i povrća

Virusi su najčešći uzročnici prehlada i s obzirom na to da nisu živi, potpuno ih je pogrešno lečiti antibioticima. Najbolji način borbe s prehladom je sprečiti zarazu, što se postiže jačanjem imuniteta i to pomoću obilja voća i povrća i začina koji u sebi sadrže prirodne oblike minerala, vitamina i antioksidanasa.

Obilje vitamina C neophodno je u razdoblju kada se virusi razvijaju, a pronaći ga možemo osim u narandži i u drugom voću i povrću. Važno je s menija u potpunosti izbaciti masnu hranu i konzumirati samo obroke koju su prošli minimalnu termičku obradu.

2. Odmor

Odmor je u periodu prehlade neophodan, ne zavaravajte se činjenicom kako je samo virusna upala u pitanju, naime ukoliko snažan kašalj ne odležite, posledice vas mogu prikovati uz krevet kroz naredne dane. Stoga sebi priuštite dva dana odmora u krevetu i preznojavanja pomoću kojeg će upale iz tela lakše izaći.

3. Udvostručen unos tečnosti pojačane prirodnim začinima

Pojačan unos tečnosti, čajeva i vode u razdoblju prehlade mora biti dvostruko veći nego redovna dnevna mera. Naime voda brani telo od virusa održavajući ćelije čistima.
Pri pojačanom unosu tečnosti ne misli se samo na obično ispijanje vode, poznata pileća sup spasiteljka je u situacijama kada telo popušta pred navalom virusa jer sadrži aminokiselinu cistein.

Ona se oslobađa kuvanjem mesa, a slična je brojnim preparatima na gotovo identičnoj hemijskoj bazi koje prepisuju doktori. U supu za pojačan efekt pročišćenja disajnih puteva preporučuje se dodati sveži beli luk, malo đumbira ili prstohvat čili papričice.

4. Pravilno izduvavanje nosa

Izbacivanje nakupljene sluzi iz nosa neophodno je u lečenju prehlade, ali ono ne sme biti agresivno. Naime, prilikom snažnog pristiska sluzi događa se da se deo bacila seli u ušne kanale što uzrokuje jake upale uha.

Kako bi sprečili pogoršanje prehlade preporučuje se izbacivanje sluzi potiskom kroz jednu nosnicu, na način da drugu prstom držite začepljenu.

5. Prirodni eliminatori virusa iz disajnog sistema

Slana voda pomoći će kod uklanjanja virusa iz nosa, a pripremiti je možete sami kod kuće na način da 2 dcl vode prokuvate, ohladite pa dodate 1/4 kašike morske soli i jednaku količinu sode bikarbone.

Sve dobro izmešajte i pipetom u svaku pojedinačnu nosnicu ukapajte slanu mešavinu, ostavite da isteče i ponovite isto najmanje tri puta dnevno.

Beli i crveni luk poznati su prirodni dekongestivi, a sami možete pripremiti čaj od luka. Četiri velike glavice potrebno je skuvati u 2 litre vode, nakon kuvanja od sat i po vremena dobijeni napitak procedite i vratite na vatru pa prokuvajte još kratko uz dodatak 3/4 šoljice meda. Konzumirajte toplo tokom dana dok ne ispijete dobijenu količinu.

Izvor: zadovoljna.hr, M.G.

Tagovi: