Categories Prevencija

Najčešće zablude o deci oštećenog sluha

Svakog utorka na našem portalu donosimo tekstove koji se bave decom sa oštećenim sluhom, njihovim razvojem, edukacijom, zaštitom prava i uključivanjem u društvo, a sve u saradnji sa portalom Sajberuvce. Danas čitajte o tome koje su najveće zablude u vezi sa decom sa oštećenim sluhom.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

 Kod nas u Srbiji, kao i u velikom delu sveta, još uvek su duboko uvrežene predrasude o deci oštećenog sluha – njihovim karakteristikama i sposobnostima. U nastavku teksta su opisane neke od najzastupljenijih, koje su istovremeno i najinteresantnije zbog stepena njihovog odstupanja od istine.

Deca oštećenog sluha se najčešće rađaju u porodicama gde i roditelji imaju oštećen sluh

Od 100% dece rođene sa oštećenjem sluha, čak 90% je rođeno u porodicama gde roditelji nemaju oštećenje sluha. Inače, po svetskom proseku, na svakih 1000 rođenih beba, 2-3 imaju oštećen sluh.

Znakovni jezik je osnovni način komunikacije dece oštećenog sluha

Oštećenje sluha može da varira od blagog do potpunog. Sa današnjim tehnološkim napretkom u tretiranju i najtežih oblika gubitka sluha, najčešće je na roditeljima i/ili zajednici u kojoj deca žive da odluče koji način komunikacije će biti korišćen: verbalni, znakovni ili kombinacija oba. U današnje vreme možemo slobodno reći da većina dece oštećenog sluha koristi verbalnu komunikaciju, a ne znakovni jezik.

Učenje stranih jezika je nemoguće za decu oštećenog sluha

Deca oštećenog sluha su sposobna da nauče jedan ili više stranih jezika – verbalno i/ili znakovno. Dete oštećenog sluha nikada ne treba obeshrabrivati pri učenju stranog jezika.

Ostale zablude koje se tiču dece sa oštećenim sluhom pročitajte OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA