Paradajz i lubenica: Odlična prevencija raka bubrega

by | jun 13, 2014

Često konzumiranje paradajza i drugih vrsta povrća i voća s visokim udelom likopena u novoj studiji povezano je s manjim rizikom obolevanja od raka bubrega.

lubenica2

Likopen je antioksidans odgovoran za boju paradajza, lubenica, grejpfruta i papaje a ranija istraživanja povezala su unos likopena s manjim rizikom za razvoj karcinoma pluća i želuca.

Novi nalazi prikupljeni su tokom poslednjih 20 godina od gotovo 9.200 ispitanica koje su prošle menopauzu.

Učesnice istraživanja s najvećim unosom likopena imale su u proseku 45 odsto manji rizik obolevanja od raka bubrega nego ispitanice koje su konzumirale najmanje količine.

Naučnici veruju da je dobijene nalaze moguće objasniti uticajem likopena na smanjenje oksidativnog stresa povezanog s razvojem raka bubrega.

Prema podacima za SAD, rak bubrega je deveti najčešći oblik karcinoma u toj zemlji, oko dva odsto svih slučajeva raka u Americi odnosi se na rak bubrega.

Izvor: Life Content

Tagovi: