Pazite šta jedete: Kako smanjiti rizik od kancera

by | jun 23, 2014

Odbor lekara za odgovornu medicinu (The Physicians Committee for Responsible Medicine) u Americi objavio je vodič kojeg bi trebalo da se držimo ukoliko želimo da umanjimo rizik od kancera. Većina ovih smernica je bazirana na istraživanjima nacionalnog instituta za istraživanje kancera.

soja

Izbegavajte ili ograničite unos alkohola u cilju smanjenja rizika od karcinoma usta, grkljana, jednjaka, debelog creva, rektuma i dojke.

Veoma je bitno znati razliku između umerenog i preteranog konzumiranja alkohola. Žene ne bi trebalo da piju više od 3 dl piva, odnosno 1,5 dl vina dnevno.

Umereno konzumiranje može smanjiti rizike od kardiovaskularnih oboljenja. Neke studije pokazuju da se kamen u žuči i dijabetes tipa 2 češće pojavljuju kod alkoholnih apstinenata nego kod ljudi koji umereno piju.

Izbegavajte li ograničite unos mlečnih proizvoda kako biste smanjili rizik od raka prostate.

Dajući ovu preporuku, autori vodiča su na umu imali isključivo smanjenje rizika od raka prostate i nigde ne navode benefite od konzumiranja mlečnih proizvoda kao što je manji rizik od pojave dijabetesa tipa 2 i snižavanje krvnog pritiska.

Izbegavanje crvenog mesa i mesnih prerađevina smanjuje rizik od karcinoma rektuma i debelog creva. Mesne prerađevine nemaju nikakve nutritivne benefite i možda je bolje ne jesti ih uopšte.

Međutim, to se ne može reći za crveno meso. Ono obiluje gvožđem koje je preko potrebno trudnicama i devojkama u tinejdžerskom dobu.

Crveno meso je izvor vitamina B12 koji je važana za očuvanje nevnog sistema. Bogato je i cinkom koji jača imuni sistem.

Zanimljivo je i da Američko udruženje za prevenciju kancera preporučuje ograničen unos crvenog mesa i smatra da ga ne treba izbegavatiu potpunosti.

Izbegavajte prženo, pečeno i meso na žaru kako biste smanjili rizik od raka dojke, debelog creva, rektuma, prostate, bubrega i pankreasa. Ova preporuka se bazira na otkriću da postoje četiri vrste heterocikličnih jedinjenja koja su povezani sa pojavom raka debelog creva i rektuma.

Oni se stvaraju usled dužeg kuvanja na visokim temperaturama. To verovatno niste hteli da čujete s obzirom na to da ide leto i da ćete često roštiljati.

Dobra vest je da se njihova pojava može redukovati: jedite srednje pečeno meso, marinirajte ga pre kuvanja i pecite manje komade kako bi bilo gotovo u kraćem vremenskom periodu. Možete da stavite meso u mikrotalasnu pećnicuna 2-5 minuta pre pečenja.

Sojini produkti smanjuju rizik od pojave raka dojke. Mnoge žene će se verovatno prijatno iznenaditi jer brojne studije potvrđuju ovu tvrdnju.

Važno je imati na umu da se ovo odnosi na celovite namirnice od soje (na primer tofu), a ne na sojine dodatke. Pored toga proizvodi od soje snižavaju nivo holesterola.

Voće i povrće. Istraživanja pokazuju da voće, povrće i mahunarke imaju moćna preventivna svojstva i ne postoji razlog da svakodnevno ne budu na vašem meniju. Što više, to bolje!

Autor: Life Content

Tagovi: