Categories Prevencija

Potisnute traume vraćaju se kao bolest

Ako bolna životna iskustva ne razrešimo nego ih potisnemo u podsvest, to može razorno delovati na naše zdravlje.

Na tvrdnju kako je naučnо dokazano da su muškarci inteligentniji od žena zabeležena je sada već izjava a glumice Marlen Ditrih: “Možda, premda još nisam srela ženu koja bi trčala za muškarcem samo zato što ima lepe noge!” Nemački psiholog Karl Heinz Vizner iskoristio je u Esenu 1987. upravo tu izjavu kao uvod u prezentaciju svog mnogo manje vedrog istraživanja kako ukorenjene predrasude u određenim životnim okolnostima žena mogu katastrofalno da deluju na njihovo psihičko zdravlje.

Udar iz podsvesti

Na uzorku od 970 žena, hospitalizovanih (1970. – 1977.) zbog raznih psihičkih poremećaja, dr. Dorbandt je utvrdio da brojne životne frustracije rezultiraju mnogo ozbiljnijim psihičkim problemima ako su praćene predrasudama te se pretvaraju u vrlo bolno iskustvo koje potom biva potisnuto u podsvesti odakle neverojatnim snagom razorno deluju na mnoge aspekte ličnosti – fizičke i mentalne podjednako.

Zanimljivo je da mnogi savremeni psiholozi sve češće kao komplementarne terapije pri lečenju ovakvih stanja preporučuju ono što su drevni jogiji savetovali pre 3000 godina – redovnu fizičku aktivnost i meditaciju.

Opasni duševni ožiljci

Fizičke vežbe pridonose ‘zdravoj psihofizičkoj infrastrukturi’ (termin je lansirao kineziolog dr. Mark Kruger) koja je temelj snažnoj psihičkoj ličnostii. Meditacija, zna se, izvanredno je koristan sastav uklanjanja nakupljenih starih frustracija.

Jogiji te katkad zaboravljene traume nazivaju ‘samskarama’ ili ‘ožiljcima duše’ i smatraju ih uzrokom mnogih bolesti, od depresije, glavobolje i različitih fobija do bulimije, srčanih smetnji, čak i degenerativnih promena na zglobovima.

U svakodnevnu vežbanju nije toliko važno ‘koju vežbu ćete odabrati’ koliko je bitno odrediti intenzitet koji telo može da podnesei. Suviše lagane vežbe neće imati dejstvo, a preteške vežbe nose rizik od povrede – što je mnogo opasnije jer – rezultiraju nervozom i nezadovoljstvom vlastitim telom.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA