Categories Prevencija

Sajberuvce: Kako se deca sa oštećenim sluhom snalaze u školi

Svakog utorka, u saradnji sa portalom Sajberuvce, na našem portalu možete čitati tekst koji se bavi decom sa oštećenim sluhom, njihovim razvojem, edukacijom, zaštitom prava i uključivanjem u društvo. Prethodne tekstove pročitajte OVDE, a danas vam prenosimo iskustva roditelja Sajberuvaca u sistemu školstva.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Poslednjih godina se uz pomoć savremenih slušnih aparata i kohlearnih implanata sve veći procenat dece oštećenog sluha upisuje u redovne škole po redovnom programu – prema nezvaničnim podacima čak 70 do 80%. Godine i godine vrednog rada – sada sedmogodišnjeg Sajberuvceta, dale su željeni rezultat! Sajberuvce polazi u redovnu školu! Da, zaista je tako, jer deca oštećenog sluha kreću na intenzivnu rehabilitaciju sluha i govora čim se ustanovi postojanje oštećenja, što je ne retko oko navršene prve godine deteta.

Svi testovi za upis u redovnu školu su uspešno završeni, roditelji i terapeuti Sajberuvceta rastu od sreće i ponosa do neba i dalje. Jedna velika i značajna faza rehabilitacije sluha i govora deteta je upravo uspešno završena, a druga životno bitna faza počinje. To dete – procenjeno od svih zvaničnih komisija kao zrelo, sposobno i spremno da se uhvati u koštac sa akademskim izazovima klasičnog školovanja jednako kao i svi njegovi vršnjaci, to dete – to isto naše Sajberuvce, tog trenutka jednostavno prestaje da ima oštećenje sluha.

Nažalost, pa i ne baš… Kao što svi znamo, oblici oštećenja sluha koje imaju Sajberuvca nisu izlečivi. Slušni aparati i kohlearni implanti u značajnoj meri pomažu funkcionisanje u čujućem svetu, ali je njihova moć još uvek ograničena – u bučnoj sredini, kada više ljudi priča u glas, u akustičnim prostorima, kada duva vetar… pa, recimo – u brojnim situacijama o kojima osobe bez oštećenja sluha uopšte ni ne razmišljaju.

Ostala iskustva Sajbeuvaca u sistemu školstva pročitajte OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA