Categories Prevencija

Sajberuvce: Razlika između termina “gluv” i “oštećenog sluha”

Svakog utorka, u saradnji sa portalom Sajberuvce, na našem portalu možete čitati tekst koji se bavi decom sa oštećenim sluhom, njihovim razvojem, edukacijom, zaštitom prava i uključivanjem u društvo. Prethodne tekstove pročitajte OVDE, a danas objašnjavamo koja je razlika između termina “gluv” i “oštećenog sluha”…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Kada govorimo o osobama koje imaju gubitak sluha, da li je poželjno reći “gluvi” ili “oštećenog sluha”? Iako se na prvi pogled na čini tako, ova tema je prilično kompleksna.

Medicinski pristup stepen gubitka sluha definiše vrlo egzaktno – zavisno od granice u decibelima ispod koje osoba postaje neosetljiva na zvuk, svrstava je u osobe blagog, umerenog ili ozbiljnog oštećenja sluha. Tako da, ukoliko osoba na frekvencama do 2.000 herca ne čuje zvuk tiši od 90 decibela (nivo buke koju proizvodi motocikl na udaljenosti od 100 metara), ta osoba se medicinski smatra gluvom.

Kulturološki gledano, stvari nisu tako jednostavne. U ovom slučaju preferirani termin kojim se neko opisuje ili želi da se drugi njime služe kada govore o njegovom/njenom oštećenju sluha najpre zavisi od izbora pripadnosti zajednici “gluvih” ili zajednici “čujućih”.

Kako se do kraja razgraničavaju ovi termini pročitajte OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA