Šampanjac kao lek: Zašto je dobro piti penušava vina?

by | novembar 26, 2015

Sezona proslava je pred nama i krsne slave, Božić i Nova godina polako kucaju na naša vrata. Ljubitelje penušavog vina posebno će obradovati vest da šampanjac, koji tradicionalno pijemo u ponoć za doček nove godine, ima u sebi lekovita svojstva. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Šampanjac, naime, krije u sebi nekoliko zdravstavenih dobrobiti, pa neka jedna od vaših novogodišnjih odluka bude da se češće počastite čašom ovog ukusnog pića, a ne samo 31. decembra u ponoć.

Britanski istračivači sa Univerziteta u Ridingu, došli su do otkrića da šampanjac pozitivno utiče na srce i mozak. Oni veruju da konzumiranje šampanjca može da bude dobro u prevenciji Alchajmerove bolesti i demencije, odnosno da tri čaše šampanjca nedeljno mogu da poboljšaju pamćenje.

Sastojak u šampanjcu koji je zaslužan za čuvanje pamćenja je crno grožde, pokazala je ova studija. „Ovo grožde obično se koristi prilikom pravljenja crvenog vina. Mnogo studija je bilo sprovedeno da bi se utvrdio povoljan uticaj crvenog vina na zdravlje, pa sam želeo da proverim da li je isti slučaj i sa šampanjcem“, rekao je biohemičar Džeremi Spenser, vođa istraživanja.

Kao što se već odavno zna, crveno vino, ukoliko se konzumira u umerenim količinama, može da pomogne kod smanjenja krvnog pritiska i da spreči razne bolesti srca. Šampanjac sadrži polifenole, organske molekule koji šire krvne sudove, ali koji deluju i kao antioksidansi, odnosno supstance koje štite ćelije našeg organizma od oksidacijskog delovanja slobodnih radikala. Upravo zbog toga, penušavo vino može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Šta još leči šampanjac i kako može uticati na vašu lepotu, te zbog čega bi trebalo da ga pijete češće nego što to inače činite pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Različita istraživanja potvrdila su da ljudi koji u okviru dnevne ishrane unose hranu bogatu polifenolom, imaju 30 odsto veću šansu da dožive duboku starost u odnosu na one koji unose manje količine ovog antioksidanta. Osim što umanjuje šanse za pojavu demencije, Alchajmerove bolesti i srčanih bolesti, polifenol je dobar i za jačanje seksualne želje, poboljšava raspoloženje, umanjuje rizik od pojave dijabetesa i nekih oblika raka, a može da reguliše i imuni sistem, te štiti od upale.

Međutim, imajte u vidu da šampanjac, ipak, nije nikakav eliksir mladosti, te nemojte preterivati sa njegovim konzumiranjem. Fenolna jedinjenja koja ga čine lekovitim postoje i u kafi, čaju, grožđu, borovnicama, kiviju, šljivama, trešnjama, maslinama, paprikama, citrusnom voću, crvenom vinu, borovnici, kukuruzu, pšenici, orasima, čokoladi, pistaćima i mnogim drugim namirnicama.

Kako šampanjac može da vam pomogne kod održavanja vitke linije, ali i prilikom negovanja kože pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ne goji
U jednom decilitru šampanjca krije se oko 80 kalorija, što ga čini jednim od alkoholnih pića s najmanje kalorija, pa je tako i zdravica penušavim vinom – najzdravija. Stoga, opustite se prilikom zdravice i uvek najradije birajte penušava vina na svim slavljima.

Popravlja raspoloženje
Šampanjac sadrži prirodne elemente koji popravljaju raspoloženje, naravno, ako ga pijete umereno. Kako biste pojačali pozitivan učinak ovog pića, pijte ga uz ribu. Ukus mehurića savršeno se nadopunjuje s morskom hranom, a riba bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i skuše, takođe je vrlo zdrava i samim tim popravlja raspoloženje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Poboljšava izgled kože
Ugljendioskid koji se nalazi u šampanjcu, čini vašu kožu zategutijom i lepšom, a već pomenuti polifenoli smanjuju crvenilo.

Kupka od šampanjca
Da, dobro ste pročitali, ali negovanom izgledu vaše kože može da doprinese i nežan dodir šampanjca.

Priprema: 
– Opuštajuću kupku napravite od jedne šoljice mleka u prahu i pola šoljice mirišljave soli za kupanje.
– Dodajte jednu šoljicu bilo kojeg penušavog vina i jednu kašiku zagrejanog meda, te sve zajedno promešajte, a potom sipajte u kadu dok je punite vodom.
– Kada je kada puna, za dodatni užitak, pospite nekoliko ružinih latica. Deluju kao prirodan omekšivač koji hidrira kožu.

Kako da obogatite ukus šampanjca s medom i napravite ukusan napitak kojim ćete oduševiti vaše goste tokom praznika pogledajte na sledećoj strani… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Šampanjac od meda

Sastojci:
– 400 grama meda
– 4 litre prirodnog belog vina
– 4 kašike likera

Priprema:
– U veliki stakleni sud pomešati med sa likerom, dodati vino, pa držati na hladnom mestu da odstoji četiri dana.
– Vino razliti u manje boce, dobro zatvoriti i 30 dana ostaviti na hladnom.
– Na ovaj način dobićete ukusan medeni šampanjac koji može biti odličan lek za suzbijanje kašlja i čišćenje bronhija.

Tagovi: