Categories Prevencija

Tajne moći: Šta je joga nidra i kome je namenjena?

Zoran Zrnić, joga učitelj joga studija "Hipokrat."
Zoran Zrnić, joga učitelj joga studija “Hipokrat.”

www.jogastudiohipokrat.rs

Šta je, u stvari, joga nidra objašnjava nam Zoran Zrnić, joga učitelj joga studija Hipokrat.
“Joga nidra je stara tantrička tehnika duboke i potpune relaksacije tela i uma. Postiže se sabranošću uma i ulaženjem u alfa stanje svesti − granično stanje između spavanja i budnosti. U ovom stanju svesti intelekt se ostavlja po strani i funkcioniše se na nivou osećanja. Ona predstavlja sistematsku metodu potpunog fizičkog, emocionalnog i mentalnog opuštanja. Joga nidrom se oslobađaju sve tri vrste napetosti koje se javljaju u telu − fizička, emocionalna i mentalna,” kaže Zoran.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Na koji način postižemo potpunu relaksaciju?
– Fizičke napetosti oslobađamo se metodom kruženja svesti. Usmeravanjem pažnje i svesnosti u delove tela koje izgovara instruktor, utvrđenim redosledom, dolazi do opuštanja tih delova tela. Opušta se mišićno-koštani sistem, endokrini sistem i nervni sistem. Ovo je prvi deo joga nidre i traje 15−20 minuta i može se raditi bez ostala dva dela.

Emocionalne napetosti se oslobađamo metodom dihotomije osećaja i osećanja. Izazivanjem potpuno suprotnih, ekstremnih osećaja (težina-lakoća, hladnoća-toplota) i osećanja (ljubav-mržnja, radost-tuga) prouzrokujemo katarzu i postajemo manje osetljivi i otporniji smo na iste te osećaje i osećanja u svakodnevnom životu. Ovo je drugi deo joga nidre i traje oko 15 minuta.

– Mentalna napetost eliminiše se metodom vizualizacije. Vizualizacijom arhetipova ili simbola pokreću se potisnuta osećanja i iskustava iz nesvesnih delova uma i dovode se na svesni nivo. Izvlačenjem na svesni nivo može se raditi na rešavanju problema koji nas ometa u normalnom funkcionisanju. To je treći deo joga nidre i traje oko 15 minuta.

Kome je namenjena joga nidra?
– Joga nidru može da praktikuje svako, iako u nazivu sadrži reč „joga“ nije neophodno da praktikant joga nidre vežba jogu i da bude u posebnoj fizičkoj kondiciji. Joga nidra namenjena je prvenstveno onima koji žele da se opuste, oslobode napetosti i umanje negativne efekte stresa i to je najčešća i uobičajena primena joga nidre. Može da se koristi za otklanjanje blažih slučajeva anksioznosti, depresije, trauma i oslobađanje zavisnosti.

Na šta je najvažnije obratiti pažnju da bismo znali da radimo kako treba?
– Joga nidra se radi u ležećem položaju i važno je namestiti se udobno, tako da nas ništa ne ometa. Bilo bi poželjno ostati budan tokom cele joga nidre, ostati svestan i biti u kontaktu s glasom voditelja joga nidre. Tada svesnost funkcioniše samo kroz samo jedan senzorni kanal − sluh i zbog toga postaje senzitivnija i efekti joga nidre su maksimalni.

Kada je najbolje praktikovati joga nidru?
– Joga nidru bi bilo dobro praktikovati uvek u isto doba dana. U zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo biramo vreme praktikovanja. Može se praktikovati ujutro i tada je cilj da se pripremimo, da ojačamo strukturu uma za predstojeće dnevne aktivnosti i stresne situacije. Možemo je praktikovati u toku dana za opuštanje i pauzu od proteklih aktivnosti i pripremu za predstojeće. Možemo je praktikovati uveče pre odlaska na spavanje kao pripremu za spavanje. Tako oslobađamo telo i um napetosti i opušteni idemo na spavanje čime postižemo kvalitetniji i mirniji san i bolji i efikasniji odmor.

Da li je možemo praktikovati sami ili nam je potrebno vođstvo instruktora?
– Može se praktikovati samostalno slušanjem glasa sa CD-a. Bilo bi dobro da oni koji nemaju iskustva u joga nidri za početak rade pod vođstvom iskusnog instruktora. Kada steknu iskustvo, mogu raditi i samostalno. Ako je cilj samo opuštanje, može se raditi u grupi. Individualni tretmani su neophodni ako praktikovanje ima za cilj rad s nesvesnim delovima uma i tada joga nidra ima terapijski karakter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA