Ublažite predmenstrualne tegobe

by | februar 21, 2015

Predmenstrualni sindrom je za mnoge žene nezgodno doba u mesecu koje traje pet do deset dana i tokom kog se ispoljavaju mnogi neugodni simptomi.

Foto: DiyHealth

Foto: DiyHealth

Obično nas muče nadutost, grčevi, umor, promene raspoloženja, nervoza, depresija, želja za određenom hranom, osetljivost dojki, bol u donjem delu leđa, bol u donjem delu stomaka. Sve ovo su simptomi koje ni jedna od nas ne voli i koje pokušavamo da izbegnemo.

Za ublažavanje PMS tegoba, ishrana igra bitu ulogu. Istraživanja su dokazala da žene kojima nivo šećera nije pod kontrolom, imaju puno više simptoma i problema u periodu PMS-a. Potreba koju imamo za slatkim namirnicama u ovom periodu nije odraz našeg slabog karaktera, već fiziološka potreba.

Nakon ovulacije koja počinje otplike dve nedelje pred menstrualni ciklus, u krvnim sudovima dolazi do pojačane aktivnosti insulina, pa samim tim se javlja i veća želja za slatkišima. Kako biste taj problem rešili, morate da pobedite želju i eliminišete šećer iz svoje ishrane jer ćete tako uravnotežiti nivo insulina, pa umanjiti želju za slatkim.

Obroke morate redovno jesti, i pobrinite se da ručak i večera sadrže dovoljno proteina (riba, piletina, soja, ćuretina, itd.). Hrom je ključni element tzv. „faktora tolerancije glukoze“ koji izaziva poboljšanje poremećenog metabolizma glukoze, pa tako i smanjuje želju za slatkim. Iako dosta ljudi ne pati od manjka hroma, mnogo ih je na granici. Ljudi koji redovno vežbaju, oni koji piju velike količine čaja ili kafe i oni koji jedu mnogo slatkog su skloniji da pate od manjka hroma. Ovo znači da su organizmi osoba koje ne mogu bez slatkog, upravo zbog manjka hroma, i najslabiji u prerađivanju unešenih šećera. Mnogim ženama unošenje hroma pomaže tokom „onih“ dana u mesecu.

I unos masnoća je važan kod PMS-a. Istraživanja su pokazala da su masnoće povezane sa nivoom prostaglandina i estrogena u plazmi. Ako se smanji unos masnoća, sniziće se i nivo prostaglandina i estrogena, što će pomoći u ublažavanju simptoma. Postoje i korisne masnoće – maslinovo i laneno ulje pomažu kod produkcije nekih prostaglandina koji mogu da ublaže PMS tegobe.

So i natrijum u njoj izazivaju nakupljanje tečnosti, a time i osećaj nadutosti, osetljivosti i par kilograma viška. Natrijum povećava potrošnju glukoze u krvi, što znači da previše soli u ishrani stvara jaču reakciju na šećer i može dovesti do pada šećera u krvi zbog čega se možete osećati slabo i razdražljivo.

Većina žena nije svesna koliko bitnu ulogu imaju vlakna tokom PMS-a. Dokazano je kako prehrambena vlakna tokom probave vežu estrogen i na taj način smanjuju njegov nivo u organizmu. Previše estrogena se smatra jednim od glavnih uzroka nastanka nekih simptoma PMS-a. Povećanje unosa vlakana, a naročito dve nedelje pre menstrualnog ciklusa, može pomoći pri ublažavanju neželjenih tegoba.

Tagovi: