Categories Reč stručnjaka

Urođeni belezi, hemangiom i vaša koža

Urođeni belezi su obojene tačke na koži koje se stvore ili neposredno po rođenju ili su već prisutne prilikom rođenja. Belezi mogu biti različitih boja, uključujući braon, crni, bledo plavi, roze, beli, crveni ili ljubičasti. Neki belezi su samo obojeni delovi kože, drugi su izdignuti i obojen je taj dodatak na koži ili su ispod tkiva kože.

Šta uzrokuje urođene belege?

Uzrok većine belega je nepoznat. Većina belega nije nasledno dobijena. Postoje mnoge priče šta je uzrok ovim belezima, ali ni jedan priča nije naučno potvrđena.

Da li urođene belege treba lečiti?

Većinu urođenih belega ne treba lečiti. Oni su obično istih dimenzija i ne šire se dok dete raste. Međutim, neka obeležja koja mogu podsećati na urođene belege – hemangiom – moraju se lečiti zbog njihovog mesta na telu. Na primer, hemangiom na detetovom oku može uticati na detetov vid. U retkim slučajevima, beleg je povezan sa drugim stanjima, kao što su izrasline na jetri, plućima, stomaku i crevima.

Tipovi belega

Postoje dve glavne kategorije urođenih belega – crveni belezi i pigmentni belezi. Crveni beleg je obojen, vaskularan (ima veze sa krvnim sudovima) belezi koji se stvara pre ili neposredno po rođenju. Pigmentini belezi su kožni belezi koji su prisutni na rođenju. Ovi belezi se mogu kretati od braon ili crne do plavičaste ili plavo sive boje.

Hemangiom i vaša koža

Hemangiom je uobičajen tip vaskularnog tumora koji se može pojaviti rano u životu i liče na belege. Hemangiom je obično bezbolan i nije štetan, a uzrok mu je nepoznat. Boja mu dolazi od širokog razvoja krvnih sudova na određenom mestu.

Tipovi hemangioma i urođenih belega:

Jagodasti hemangiom se može pojaviti bilo gde na telu, ali je najčeše zastupljen na licu, glavi, leđima ili grudima. Sadrži gusto zbijene male krvne sudove. Jagodasti hemangiom može biti prisutan na rođenju, ali se isto tako može pojaviti nekoliko nedelja po rođenju. Obično brzo izrastu, ostanu iste veličine i zatim nestanu. U najvećem broju slučajeva, jagodasti hemangiom nestaje do 9. godine deteta. Na mestu gde je bio hemangiom može ostati koža drugačije boje od ostatka kože.

Hemangioma cavernosum je sličan jagodastom hemanigiomu, ali je mnogo dublje pozicioniran u koži. Može se pojaviti kao plavo-crvena sunđerasta masa tkiva ispunjena krvlju. Neki od ovih hemangioma mogu sami nestati, obično kako se dete približava školskom uzrastu.

Port – wine mrlje su ravne purpurne do crvene mrlje sačinjene od proširenih krvnih sudova. Ovi belezi se pojavljuju na licu i mogu varirati u veličini. Ovaj hemangiom ostaje trajan, ukoliko se ne leči.

Ujed rode je urođen belezi i pojavljuju se na 30% do 50% novorođenih beba. Ovi belezi su mali krvni sudovi vidljivi kroz kožu. Najčešći su na čelu, očnim kapcima, gornjoj usni, između obrva, kao i na zadnjem delu vrata. Često ova obeležja izblede kako dete raste.

Kako izgledaju crveni urođeni beleg?

Crveni urođeni belezi su:
– Obeležja koja se stvore pre ili kratko po rođenju.
– Obeležja koja liče na krvne sudove.

Kako se crveni urođeni belezi dijagnostifikuju?

U većini slučajeva, dermatolog će na osnovu pregleda belega ustanoviti o kom se tipu radi. Dublji belezi se mogu utvrditi testovima kao što su Magnetna rezonanca, ultrazvuk, CT skenerom ili biopsijom.

Kakav je tretman za hemangiom ili crveni urođeni beleg?

Mnogi kapilarni belezi kao što su salmon patches ili jagodasti hemangiom su privremeni i ne zahtevaju tretman. Za trajne hemangiome, kozmetički zahvati mogu pomoći. Oralni kortizon može smanjiti veličinu hemangioma koji ubrzano raste i ometa vid ili neke od vitalnih funkcija. Ali, ništa ne treba da prihvatate pre saveta dermatologa.

Zahvati koji mogu pomoći prilikom uklanjanja urođene belege su:

– Krioterapija (zamrzavanje);
– Laserski zahvati;
– Hirurško otklanjanje belega.

U nekim slučajevima, belezi se ne leče sve dok dete ne pođe u školu. Međutim, hemangiom se leči ranije, ako utiče na vitalne funkcije kao što su vid, disanje ili iz estetskih razloga.

Da se hemangiomi i urođeni crveni belezi mogu sprečiti?

Trenutno, ne postoji ni jedan dokazan i potvrđen način prevencije od urođenih belega.

Autor: www.klinikaPERINATAL.com

2 komentara

  1. Imam belegu na glaviokrugao oko 53sm u precniku. Nikada nisam imala problema. Od pre nekog vremena pocelo je da me svrbi. Beleg je grozdast i na sredini ima malo ispupcenje. Ne siri se. Bila sam kod lekara i treba da mi se pravi boopsija. Ja ne zelim da mi se to pipa. Imam 70 god. toliko godina je nosim nosicu je i dalje. Stavljam neku mast na bazi antibiotika i to mi se smiri. Napominjem da po nekad svrbi me cela glava i nemogu da se smirim. Kosu ne farbam. Sta da radim ima li neka mast koja ce mi pomoci da me manje svrbi. Hvala na savetu

  2. Imam belegu na glavi od rodjenja. Nisam imala problema do sada. Belega je okrugla u precniku je 0ko 3sm i rappava. Ponekad me mnogo svrbi , ne siri se. Bila sam kod lekara i dobila sam neku mast na bazi antibiotika. Malo se smiri. Ima li neka mast za to? Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA