Categories Reč stručnjaka

Zdravo spremanje kuće

Ako ne koristite gumene rukavice prilikom ribanja kupa tila, ili mešate sredstva za čišćenje, rizikujete da narušite zdravlje. Naši eksperti vas savetuju kako pravilno da čistite – jer, i za to postoje pravila!

Spremanje kuce

Ako spremate u žurbi
Ako krpom obrišete neku površinu odmah nakon što ste na nju naneli sredstvo za čišćenje, velike su šanse da niste uništili mikrobe.
LZ savet: Za većinu preparata za čišćenje treba sačekati da prođe bar minut kako bi sredstvo počelo da deluje.

Ako koristite kombinovana sredstva kućne hemije
Kombinovanje određenih sredstava za čišćenje (naročito kupatila) može da bude ozbiljna pretnja za zdravlje. Na primer, kada varikina (natrijumhipohlorit – materija za izbeljivanje i dezinfekciju) i kiseline (najčešći sastojci kućne hemije) dođu u kontakt, stvara se hlorni gas, koji je veoma toksičan i može da izazove gubitak svesti, a u zatvorenoj prostoriji, ova greška može da bude fatalna. Još jedna opasna kombinacija jeste amonijak i varikina, jer može da izazove upalu disajnih puteva i da ošteti sluzokožu pluća.
LZ savet: Upotrebljavajte samo jedan preparat, izaberite onaj koji je najmanje toksičan, a za održavanje površina izvan kupatila, možete da koristite prirodno sredstvo – rastvor sirćeta (10% sirćeta + 90% vode), koji uništava bakterije i do 99%.

Ako ne koristite gumene rukavice
Neke materije koje omogućavaju uklanjanje nečistoća i mikroba u sredstvima za čišćenje olakšavaju prodor toksičnih supstanci, koje mogu da oštete eritrocite, bubrege i jetru, a mogu da uzrokuju i kancer, izazovu kontaktni dermatitis, upalu kože, njeno pucanje i perutanje, kao i oticanje.
LZ savet: Koristite zaštitne rukavice, gumene ili od lateksa (za jednokratnu upotrebu).

Ako ne perete jastuke i prekrivače
Redovnim pranjem posteljine uništavamo grinje – mikroorganizme koji se hrane proteinima, kao što su ljudska isperutala koža i kosa. Međutim, često zaboravljamo da nije dovoljno oprati samo jastučnice ili jorganske navlake. Jastuci, jorgani, različiti prekrivači su takođe mesta na kojima se razmnožavaju grinje. Stalan kontakt sa ovim mikroorganizmima može da pogorša stanje kod alergičara i astmatičara, kao i da uzrokuje pojavu ekcema.
LZ savet: Perite posteljinu jednom nedeljno (na 90 stepeni), a jastuke, prekrivače i jorgane jednom mesečno. Punjenje jastuka najbolje je da bude sintetičkog porekla, jer je perje još jedan izvor hrane za grinje.

Ako ste preterali sa upotrebom sredstava u spreju
Iako su preparati u ovoj formi praktični za upotrebu, često se dešava da preteramo u količini. Zbog visokog sadržaja toksičnih materija, isparenja koja kreiraju mogu ozbiljno da ugroze zdravlje, izazovu iritaciju disajnih puteva i alergijske reakcije.
LZ savet: Prskanje preparata direktno na krpu ne izaziva značajne simptome. Dovoljno je da nekoliko puta poprskate krpu preparatom za čišćenje. Nakon toga, čistom, suvom krpom uklonite talog preparata.

DA LI ZNATE…
… zašto deterdženti za osetljive vrste veša prave veliku količinu pene?
Odgovor: Da bi zaštitili osetljive odevne predmete od prevelikog mehaničkog stresa i ceđenja u mašini za pranje veša. Svi proizvodi kućne hemije moraju da imaju pravu vrstu pene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA