HRANA koja će vam ojačati imunitet

by | mart 15, 2010

Svaki čovek se u proseku prehladi dva do četiri puta godišnje, ali je činjenica da su oni koji paze na zdravu ishranu ređe bolesni. U kikirikiju ima najviše aminokiselina koje su zadužene da jačaju imunitet.

 

Zdrava ishrana

– U sezoni prehlada je veoma važna uravnotežena ishrana. Naročito je važno snabdevanje belančevinama, koje jačaju odbrambene snage organizma – kaže nutricionista Sven David Miler iz Berlina.

 

Belančevine sadrže goveđe meso, jaja, piletinu, ribu i sir. Pored belančevina, za jačanje odbrambenih sposobnosti organizma neophodni su i vitamini.

Naučnici američkog Medicinskog centra u Nebraski dokazali su da pileća supa ublažava upale, a samim tim i infekcije disajnih puteva. To važi i za supu iz kesice! Za imunološki sistem je važan i cink, koji jača imunološke ćelije i koga ima u ostrigama, lisičarkama i goveđem mesu.

 

I med može da ojača imunitet jer sadrži supstance koje deluju kao antibiotici. Ali oprez: ove supstance gube dejstvo u dodiru sa vrućim mlekom.

 

CinkCink za jači organizam
Ako dva do tri puta sedmično pojedete porciju govedine i svakih 15 dana džigericu, snabdećete organizam potrebnom količinom cinka. Za kijavicu se preporučuju sprejovi za nos sa cinkom. U jesen, zimu i proleće treba uzimati kapsule cinka. Kombinovani preparati cinka i vitamina C nisu neophodni jer snabdevanje vitaminom C lako može da se poboljša konzumiranjem određenih namirnica.

U namirnice bogate cinkom spadaju ostrige, kvasac/pivski kvasac, svinjska džigerica, sušene lisičarke, goveđe meso, semenke suncokreta.

 

Majčina dušica
Čaj i med od majčine dušice deluju protiv kašlja. Ako ste prehlađeni, treba da pijete što više tečnosti. Zeleni čaj jača imunitet. Ohladite ga na 40 stepeni, zasladite medom od majčine dušice i kašalj će brzo proći. Žalfija sadrži supstance koje deluju protiv upale, pa se preporučuje kod upale grla. Čaj od lipe zagreva organizam iznutra, jačajući imunološki sistem.

 

Arginin
Arginin je aminokiselina koja jača imunitet. Ima ga u sojinom brašnu, kikirikiju, zrnima soje, vrganjima, semenu lana, bademu, kvascu, semenkama suncokreta i pšeničnim klicama.

 

Probiotici
Probiotici su bakterije mlečne kiseline ili gljivice kvasca koje naseljavaju debelo crevo i jačaju odbrambene snage organizma. Creva su najvažniji imunološki organ u telu. Dve trećine odbrambenih snaga smešteno je u crevima, a probiotici doprinose njihovom jačanju. Međutim, ne morate da kupujete skupe probiotičke proizvode koji često sadrže i dosta šećera i masti. I obično kiselo mleko, kefir, svež kiseli kupus i povrće iz turšije bogati su probioticima. Ako svakodnevno popijete čašu kefira ili pojedete čašu kiselog mleka, ojačaćete odbrambene snage organizma.

 

MedMed
Med sadrži supstance koje deluju kao antibiotik. Obezbeđuje odličnu zaštitu od infekcije u gornjem delu ždrela, sprečavajući kašalj i bolove u grlu. Med pomaže i ukoliko dođe do infekcije u ovom segmentu, ali ne onaj industrijski koji je termički obrađen. Najbolji je hladno vrcani med. I cvetni polen i matični mleč jačaju imunološki sistem. Vruće mleko s medom neće ublažiti bolove u grlu jer vrelo mleko uništava aktivne materije iz meda. Najbolje je da malo podgrejte mleko sa antimikrobnim peptidima i zasladite ga medom.

Keleraba je puna vitamina C
Ovaj vitamin jača imunitet, reguliše metabolizam i neutrališe dejstvo slobodnih radikala.
Vitamin C (askorbinska kiselina) je dodatak ishrani koji se najčešće koristi. Međutim, postoje i određene namirnice koje sadrže vitamin C, recimo prirodni koncentrati od povrća i voća (koncentrat šipka i paradajz pirea). Zabluda je da agrumi sadrže najviše vitamina C jer ga u paprikama, komoraču i kiviju ima mnogo više. Limun je potpuno beskoristan ako ga sipate u vruć čaj jer se vitamin C uništava pod dejstvom visoke temperature. Ako želite da povećate unos vitamina C na 500 miligrama dnevno da biste ojačali imunitet, trebalo bi svakodnevno da pojedete dve kašike koncentrata šipka ili dve crvene paprike.

 

Namirnice bogate vitaminom C: koncentrat šipka, crne ribizle, peršun, paradajz pire, sveža crvena paprika, komorač, karfiol, kivi, jagode, keleraba.

 

Izvor: Blic

Tagovi: