Dom zdravlja “Dr Ristić”: Odgovori na vaša pitanja (endokrinologija)

15.04.2013 u 13:00 časova 1 komentar

Odgovara: Dr Veselinka Jovanović, specijalista interne medicine engokrinolog

P: Zbog povišenog krvnog pritiska, u vašem Domu zdravlja sam obavila dodatne analize krvi, te mi je otkriveno da štitna žlezda radi smanjenom funkcijom. Od doktorke Jovanović sam dobila lekove i zadovoljna sam. Međutim, povremeno i dalje imam ubzan rad srca, koje kratko traje, zatim dolazid do variranja krvnog pritiska, promuklosti. Situacija je mnogo bolje nego ranije, manje se zamaram itd. Moje pitanje je koliko vremenski treba da prođe da bi lekovi delovali u punom kapacitetu? Da li će se stanje stabilizovati jer i dalje imam strah budem van kuće duže vreme, zbog lupanja srca i preznojavanja? I kojim fizičkim aktivnostima smem da se bavi? Napominjem, nisam gojazna i nemam nekih drugih problema. Veliki pozdrav, Slavica Jovanović

O: Poštovana pacijentkinjo, da bi započeta supstituciona terapija ostvarila efekat potrebno je najmanje 6-8 nedelja, što proveravamo kontrolom vrednosti TSH ultra. Dakle, toliko vremena je potrebno za procenu efekta terapije. Dosadašnja ispitivanja su pokazala da je moguće da se tegobe zadrže i duže po postizanju normalizacije hormona, čak i do nekoliko meseci. Budite samo malo strpljivi da se hormosni status u organizmu stabilizuje i biće Vam mnogo bolje.

P: Poštovani, zbog neredovnih ciklusa urađene su mi sledeće analize: FSH-5,17; LH-20,2; Prolaktin-261; Estradiol-71; Progesteron-0,608; Testosteron-1,14. Ovo je rađeno drugog dana ciklusa. Ogtt sa 75g glukoze:0min-5,28; 30min-8,23; 60min-6,71; 90min-3,65; 120min-3,69 insulin-0min-4,5; 30min-31,4; 60min-76,4; 90min-27,4;120min-29,8.
AMH hormon-37,70ng/ml FT4-16,72 TSH-3,36. Imam 51kg i visoka sam 168cm. Želim da naglasim da planiram trudnoću. Zanima me Vaše mišljenje i savet. Unapred zahvalna, Lena

O: Poštovana Leno, sve hormonske analize upućuju na postojanje tzv. PCOS (sindroma policističnih jajnika), pre svega poremećaj odnosa FSH i LH u višestruku korist LH, zatim smanjena vrednost progesterona uz postojanje blage hiperinsulinemije u prvom satu OGTT. Potrebno je da se pridržavate redovnog i zdravog načina ishrane, da pojačate fizičku aktivnost kako bi se poboljšalo iskorištavanje šećera na periferiji odnosno normalizovale vrednosti insulina. Javite se nadležnom endokrinologu i ginekologu da zajedno donesu odluku o daljem lečenju.

P: Radila sam hormone: FT4 14.52,TSH 3.17,Anti TPO At >600.0. Možete li mi reći šta nije u redu? Unapred hvala, Tatjana Petrov

O: Poštovana Tanja, Vi imate hronično autoimuno zapaljenje štitaste žlezde tzv. Hashimoto tireoiditis. Naime, radi se o hroničnom progresivnom zapaljenu žlezde, koje je visoko nasledno, nastalom kao posledica defektnog odgovora imunog sistema koji pojedine elemente štitaste žlezde prepoznaje kao strano telo i angažuje “vojsku” (odnosno anti TPO at i TG at) koja žlezdu napada izazivajući u njoj tiho zapaljenje, koje nema klasične kliničke karakteristike ostalih zapaljenskih procesa (bol, otok, crvenilo i dr.), nego ide gotovo potpuno nemo. Ponekad se kao prvi znak uoči izmenjena struktura vrata usled njenog uvećanja, a kada dodje do slabljenja njene funkcije ispoljavaju se simptomi i znaci hipotireoze. Žlezda najčešće dugo može da zadrži normalnu funkciju i to pre svega zavisi od aktivnosti bolesti. Medicina još uvek, na žalost, nema trajno rešenje za autoimuna oboljenja, te nemamo adekvatan lek kojim bismo zaustavili ovaj proces. Terapija je isključivo supstituciona, odnosno kada oslabi funkcija žlezde dodaje se sintetski hormon štitaste žlezde koji nadoknađuje ono što žlezda nije u mogućnosti sama da stvori. Vi još uvek imate očuvanu funkciju žlezde, te za sada nije potrebna hormonska terapija. Jedino možete kao suplemente kostiti preparate selena koji blagotvorno deluju na imuni sistem a i neke studije su pokazale da usporava progresiju strukturnih promena žlezde.
Funkciju žlezde kontrolišite na 3-6 meseci i to samo TSH ultra i FT 4 i dok su te vrednosti u granicama normalne, nema potrebe davati terapiju. Potrebno je uraditi i UZ štitaste žlezde kako bi se istovremeno pratila i njena struktura.

P: Radila sam ultra zvuk štitne žlezde rezultat je sledeći: štitna žlezda je normalno položena lako asimetricna na račun desnog režnja, levi režanj promera 18*20mm lako nehomogen eho građe. U levom režnju ovalna hipodoizoehogena promena promera 6*10mm i ovalna hipoehogena promena promera 3*4mm. U desnom režnju ovalna hipodoizoehogena promena promera 2*3mm. Radila sam i hormonski nalaz (FRT4 10,84pmol\L I TSH 3.41mlU\L). Zanima me Vaše stručno mišljenje. Ima li potrebe da se javim endokrinologu? Unapred zahvalna, Ana

O: Poštovana čitateljko, Vi imate tzv. eutoriodni polinodoznu strumu, odnosno štitastu žlezdu sa više nodusa (čvorova) najveći primera 6,8mm. Inače se radi o jako čestom naslednom naslednom oboljenju štitaste žlezde. Nalazi hormona su u granicama normale, što govori o tome da žlezda normalno radi, iako je strukturno izmenjena. S obzirom da je pored nodusa i blago nehomogena, potrebno je uraditi još neke dodatne laboratorijske analize koje bi isključile postojanje hroničnog zapaljenja žlezde, kao i tumor marker koji se uvek radi ukoliko su prisutni čvorovi u žlezdi. Ukoliko se pokažu kao zadovoljavajući, žlezda se dalje samo prati.

P: Poštovani, uradila sam nalaz hormona štitne žlijezde, po referentnim vrijednostima vidim da su neki rezultati prešli granicu normale, ali vas molim, pošto se ne razumijem, da mi pomognete u tumačenju jer nisam u mogućnosti poći endokrinologu. Evo rezultata: Anti TG 360,5; Anti TPO 274,0; TSH 5,59; T3 3,11; T4 117,5; fT3 4,84; fT4 11,34. Hvala unaprijed. Pozdrav, Gaga

O: Poštovana Gago, Vi imate hronično zapaljenje štitaste žlezde tzv. Hashimoto tireoiditis. Radi se o autoimunom oboljenju žlezde koje je nastalo usled neadekvatnog odgovora imunog sistema koji pojedine delove štitaste žlezde prepoznaje kao strano telo te je napada antelima koja su kod Vas povišena, izazivajući u žlezdi jedno tiho zapaljenje koje vremenom dovodi do slabljenja funkcije. To se vidi po vrednosti TSH ultra koja je u Vašem slučaju povišena, ali za sada ne zahteva primenu hormonske terapije. Potrebno je da redovno kontrolišete TSH ultra, ukoliko njegova vrednost nastavi da raste morate posetiti endokrinolog akako bi se započelo lečenje.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima iz Doma zdravlja “Dr Ristić”. Kliknite ovde.

Sviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
Povezane vesti:

1 komentar

Da bi se pored vašeg komentara uvek video vaš avatar idite na Gravatar servis, registrujte se i uz vaš email identifikujte odgovarajuću sličicu!
Vaš gravatar će biti isti kod svih komentara, na svim sajtovima koji podržavaju gravatare.

  1. Djordje komentar dat April 18, 2013 u 10:04 pm

    Postovani, u zadnjih godinu dana imam problem sa preteranim znojenjem, znojim se samo ispod pazuha a imam problem i sa tabanima i dlanovima,
    Zanima me koji mogu biti uzroci? Razmisljao sam da pocnem da koristim preparate na bazi aluminijum hlorida, pa me zanima da li imaju neko stetno dejstvo? Djordje 22 godine

Ostavite komentar

Da bi se pored vašeg komentara uvek video vaš avatar idite na Gravatar servis, registrujte se i uz vaš email identifikujte odgovarajuću sličicu!
Vaš gravatar će biti isti kod svih komentara, na svim sajtovima koji podržavaju gravatare.