Categories Psiha, ZDRAVLJE

Šta milenijalce najčešće dovodi na terapije kod psihologa

Svakoga dana psiholozi se sreću sa milenijalcima koji imaju niz ptanja na koje nemaju odgovore: Da li je to ono što želim? Kako su moji roditelji u ovim godinama imali sve to? Izdvojili smo nekoliko razloga zbog kojih se milenijalci obraćaju psiholozima.

1. Neodlučni su
Ova generacija je poprilično neodlučna. Čini se kao da su, sa jedne strane, klišei koji programiraju život ove generacije, kao što je to da se podrazumeva da će završavati fakultete, doprineli da ne preuzimaju odluku na sebe. Do dvadeset i neke godine bili su usmereni, jer se podrazumevalo šta će raditi posle osnovne i srednje škole, tako da se sa prvim velikim odlukama susreću tek posle dvadesete. A sa druge strane, u okviru ovih klišea imaju gomilu mogućnosti, što stvara konfuziju.
Kada dođe do donošenja bitnih odluka kao što su promena posla ili do toga da je potrebno da u ljubavnoj vezi pređu na sledeći nivo milenijalci imaju strah da li će doneti pravu odluku. Zbog ovoa dolazi do odlaganja životnih prekretnica za kasnije.
Kako ne postoji formula za sreću, tj. jedan ispravan put, psiholozi pomažu milenijalcima da saznaju šta oni zapravo žele. Jedini način da se prevaziđe to je da shvate šta njih čini srećnima.

 

2. Teško kažu NE
Ova generacija ne zna kako da kaže NE ni roditeljima, kasnije nastavnicima, profesorima, šefovima itd. Psiholozi smatraju da je ovo rezultat straha da se neko ne razočara u njih, počevši od roditelja koji su uvek imali neka očekivanja.
Iz ovog razloga ova generacija ne zna da kaže NE, već za to koriste formulacije kao što su: “nisam siguran/a ovog trenutka, javiću vam sledeće nedelje”, “ne znam da li imam dovoljno vremena da se posvetim tome”…
Psiholozi kažu da je učenje toga da se kaže NE isto kao kada deca uče da hodaju – malo po malo. Vežba je najbolji način.

3. Pitaju se da li će ikada biti finansijski samostalni da započnu život sa partnerom
Ekonomsko stanje u našoj zemlji (a u svetu svetska ekonomska kriza) doveli su do toga da većina mladih ostaje da živi sa svojim roditeljima. Tako teško postaju finansijski samostalni, što dalje dovodi do toga da se teško odlučuju na zajednički život sa partnerom.
Jedini način da ovo prevaziđu je taj da sa svojim partnerima otvoreno pričaju o finansijskim očekivanjima.

4. Anksioznost ih sprečava da se opuste
Milenijalci su izloženi velikim količinama stresa, a nemaju sposobnost da njime upravljaju. To stvara anksioznost – uznemirenost i zabrinutost bez realnog razloga.

Prevelike količine informacija kojima su izloženi dovode do toga da ne znaju da razdvoje bitno od nebitnog. Zbog ovoga su veoma često isključeni. Da bi se izborili sa ovim, neophodno je da nauče kako da upravljaju stresom, kako da kanališu negativne misli i iz svega toga izađu jači.

Pročitajte i… Kako smanjiti zaboravnost?

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Foto: Thinkstock

N.M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA