Categories Majčinstvo

10 načina da se otarasite mučnine u trudnoći

Trudnička mučnina obično počinje da se manifestuje u šestoj nedelji. Kod većine budućih majki, ona nestaje oko dvanaeste nedelje trudnoće, mada se ponekad dešava da traje tokom svih devet meseci.

mucnina u trudnoci

Iako čak ni stručnjaci ne znaju šta je pravi uzrok ove pojave, mnogi veruju da je mučnina prirodni mehanizam sprečavanja trudnica da pojedu nešto što bi moglo da naudi bebi. No, postoje i te kako efikasni načini da je ublažite ili, čak, eliminišete. Poslušajte naše savete…

1. Jedite malo, ali često – prazan želudac u kombinaciji sa padovima nivoa šećera u krvi između obroka može da izazove osećaj gađenja prema hrani, kao i mučninu. Birajte namirnice vama prijatnog ukusa, a koje sadrže dosta proteina i ugljenih hidrata – poput krekera, keksa ili jogurta. Izbegavajte kaloričnu, začinjenu i masnu hranu. Ukoliko jaki mirisi hrane izazivaju mučninu, probajte da je jedete potpuno ohlađenu ili na sobnoj temperaturi, jer topla jela snažnije emituju mirise.

2. Akupresurni zavoji namenjeni su eliminisanju mučnine tokom putovanja, ali su podjednako efikansi i protiv jutarnje mučnine. Stavljaju se oko ručnog zgloba gde deluju na akupresurne tačke. Potražite ih u bolje snabdevenoj apoteci, a u slučaju da ne možete da ih nađete, proverte koje od pilula protiv mučnine mogu da koriste i trudnice.

3. Đumbir je odavno poznat kao efikasno sredstvo protiv jutranje mučnine. Koristite ga kao čaj ili kupite svež koren, izrendajte ga i pomešajte sa toplom vodom.

4. Ukoliko je baš đumbir ono što izaziva osećaj mučnine, onda pokušjate da rešite problme čajem od mente (nane). Ova biljka je poznata po svojim višestruko korisnim dejstvima, uključujući poboljšanje varenja i osvežavanja daha. Ovo polsednje biće vam naročito bitno u trenucima kada okončate svoje “druženje” sa… hm, toalet šoljom!

5. Vežbajte! Da, znamo da vam je to poslednja stvar na pameti, ali određen, umeren oblik fizičke rekreacije, kao što je šetnja na svežem vazduhu, poboljšaće vaše stanje. Pilates vežbe ili joga za trudnice takođe mogu da budu efikasni načini za ublažavanje jutarnjih mučnina i sticanje potrebne kondicije za “veliki” događaj.

6. Pokušajte da pijete toplu vodu u koju ste iscedili limun umesto uobičajene šolje čaja. Takođe, držite koru svežeg limuna u plastičnoj kesici i pomirišite ga u slučaju da osećate mučninu. Nekoliko kapi aromoterapijskog ulja od limuna (ili esencije) u maramici delovaće na isti način.

7. Pojedite proteinsku užunu (kuvano jaje ili sendvič sa praškom šunkom ili hladnom piletinom) pre odlaska u postelju, što će sprečiti nagli pad šećera u krvi tokom noći. Osim ako ne morate da ustajete u određeno vreme ujutro, najbolje je da to učinite lagano i postepeno. U slučaju da imate neku obavezu zbog koje morate da ustanete u određeno vreme, navijte budilnik pola sata ranije da biste izbegli žurbu. Takođe, držite na stočiću pored uzglavja paket krekera i termos sa čajem od mente (ili sa toplom vodom i limunovim sokom) – zalogaj ili dva pre nego što ustanete može da vas poštedi mučnine.

8. Homeopatija predstavlja jedan od prirodnih načina lečenja koje možete sami da primenite bez štetnih posledica (ne možete da predozirate nijedno homepatsko sredstvo!). Jedno od najčešće primenjivanih medikamenata protiv mučnine jestu pilile nux vomica, koje treba da se uzimaju pet dana u kontinuitetu, tri na dan. Naravno, možete prethodno da obratite nekoj homeopatskoj ordinaciji u kojoj ćete se upoznati sa osnovnim principima terapje, kao i sa primenom medikamenata.

9. Vitamin B6 korsiti se u terapiji jutarnje mučnine još od četrdesetih godina prošlog veka, iako nauka još nije otkrila pravi razlog njegove delotvornosti. Ipak, pre nego što ga uzmete, konsultujte se sa svojim lekarom. Ukoliko izaberete prirodne izvore ovog vitamina, znajte da ga najviše ima u bananama, smeđem pirinču, ribi i posnom mesu i jezgrastom voću.

10. OK, ne radi se o terapiji, ali plastične vrećice, bez kojih ne treba da nauštate kuću (bar u određenom perodu trudnoće) predstavljaju jedinu pravu “logistiku”. Ako ništa drugo, praktičnije je i manje neugodno za vas i okolinu da povratite u vrećicu nego na pod autobua, ili u krilo vašeg saputnika!

Autor: Life Content

2 komentara

  1. Nikako caj od nane, jer nana opusta misice jednjaka pa samim tim dopusta kiselini iz zeludca da krene na gore. Najbolje je grickati sirovi badem ili krekere a pomazu i bombone od anisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA