Categories Majčinstvo

Depresija kod dece

Depresija nije samo “bolest” odraslih, od nje vrlo često pate i deca. Bilo da se radi o nekom problemu u školi, porodici, gubitku bliske osobe ili nekim drugim poteškoćama, depresiju kod dece ne smete zanemariti jer neće proći sama od sebe. Deca drugačije osećaju, i drugačije se oporavljaju od depresije, za razliku od odraslih ljudi.

Donosimo vam nekoliko saveta koji bi mogli da pomognu vašem detetu, kako biste zajedno što lakše prebrodili taj period.

Podstičite zdrave navike
Ovo uključuje igranje u prirodi, vežbanje, zdravu ishranu, dovoljno sna, ograničenje vremena koje dete provodi pred kompjuterom ili televizorom, kao i vreme koje dete provodi isključivo s roditeljima. Podstičite njegovo dobro ponašanje i zajednički rešite probleme koji muče vaše dete.

Okolina
Tuga i gubitak bliske osobe su jedni od najčešćih emocionalnih iskustava, koji mogu dovesti do depresije. Njihovo iskustvo i reakcije na određeni potresan događaj mogu varirati u odnosu na njihov stadijum razvoja, životnu dob, temperament, mentalno zdravlje, njihovu sposobnosti da se nose s nečim, reakcijama roditelja i potpori koju će dobiti. Potražite stručnu pomoć ako mislite da se stanje pogoršava i ako ono traje duže nego što se može očekivati u određenim situacijama.

Smanjite stres u porodici
Na ovome moraju da rade svi članovi porodice, pa će to možda zahtevati reorganizaciju, ne samo vremena, nego i navika članova porodice, kako bi se smanjila određena doza stresa. Takođe, smanjenje stresa za dete odnosi se i na ono šta mu se dešava školi. Razgovarajte s učiteljima i školskim psihologom. Dete mora biti pod njihovom neprestanim nadzorom.

Razvijte kognitivne sposobnosti
Mnoge negativne misli možete pretvoriti u pozitivne, podstičući empatiju i sagledavanje perspektive na drugi, pozitivan način. Podstičite tehnike relaksacije i vizualizacije, što može pomoći u savladavanju stresnih situacija u trenucima pre spavanja. Neka dete radi ono u čemu uživa, u čemu je dobro i talentovano.

Rešite probleme zajedno
Utvrdite koje korake vaše dete treba da preduzme kako bi razvilo veštine rešavanja ličnih problema. Napravite zajedno s njim listu problema. Nakon toga poređajte probleme po njihovoj važnosti i prioritetu rešavanja. Razgovarajte s detetom o svakom problemu i neka prvo sam pokuša da dođe do zaključka, dok ga vi navodite na pravi put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA